Vraćanje Mercatora u BiH je nerazumno

Hrvatski ekonomski analitičar Damir Novotny upozorava da Mercator u BiH neće moći da stvori dovoljno prihoda kako bi značajno pomogao Agrokoru u sanaciji.

BiH, koja je među najjeftinijim zemljama u Evropi, po ocjeni Novotnyja, nije tržište gdje bi klasični trgovci mogli da zarađuju dovoljno, da bi sanirali posrnuli koncern.

“Vraćanje u Bosnu u Hercegovinu je iz ugla trgovca nerazumno, jer tamo nema novca i prostor je isključivo za jeftine diskontne trgovce. Pred pretjeranu orijentaciju u taj dio Evrope ja sam upozorio Agrokor pod vodstvom Todorića, a sada istu grešku čini i novo vodstvo”, naglasio je Novotny za hrvatske medije.

Kako navode u Ljubljani, Mercator u BiH neće preuzeti obaveze Konzuma. Otkupom opreme i zaliha u svojim trgovinama namjerava poravnati većinu svojih potraživanja prema Konzumu BiH, kojeg čeka 35 miliona eura vrijedna dokapitalizacija.

Za uspješan povratak Mercator mora urediti odnos sa dobavljačima, zaposlenima, urediti logistiku i slično. Dmaći dobavljači tek treba da se odrede prema dokapitalizaciji Konzuma i ulasku Mercatora na bh. tržište, a dobavljača iz BiH, oni iz RS, odbili su u srijedu potpisati aneks ugovora dok im se ne predoči jasan plan poslovanja društava Konzum Sarajevo i Mercator BH Sarajevo.