Vozić u luna parku u borbi protiv bubrežnog kamenca

Zvuči pomalo čudno, ali do ovoga otkrića u Sjedinjenim Američkim Državama ljekari su došli sasvim slučajno.

Do tog su otkrića stigli urolozi Michigan State Universityja koji su primijetili promjene nakon što su njihovi pacijenti sporadično odlazili u tematske parkove kao što je Disney Land, ali i mnoge manje luna parkove.

Možda se stručnjaci ne bi toliko obazirali na tu činjenicu da nisu primijetili kako su nekim pacijentima kamenci u bubregu ili smanjeni, ili su jednostavno nestali, ili su ih pacijenti izmokrili nakon što su se ranije vozili u ” vozu smrti.” I tada su počeli sklapati mozaik.

Pacijentima koji su se vozili na srednje velikim vozovima smrti nakon zabavne vožnje njihovi su se bubrežni kamenci smanjili, a jedan pacijent i sam je primijetio da svaki put kada se vrati sa svojom porodicom iz posjeta tematskom parku doslovno izmokri jedan kamen.

Tako je ova informacija odjednom postala jako važna da bi se ignorirala, pa su liječnici predvođeni doktorom Davidom Wartingerom odlučili jedan vikend utrošiti na ludu zabavu na vozovima smrti. Sa sobom su ponijeli jedan bubrežni kamen umočen u urin koji su dobro zapakirali kako se sadržaj ne bi prosuo po slučajnim prolaznicima i poslali kamen na čak 200 vožnji.

Prema Wartingerovom u istraživanju, centripetalna sila srednjeg intenziteta vrtuljka može pomoći pacijentima da im nakon vožnje, kroz urinarni trakt izađu bubrežni kamenci manji od pet milimetara, a posebno ako su sjedili u stražnjem dijelu voza.

Osim toga, vožnja pomaže i onima s većim kamenom, na način da on za vrijeme okretanja i velike brzine čak i pukne te se razlomi na manje komade.

S obzirom da je liječenje bubrežnog kamenca relativno skupo za zdravstvo i da relativno veliki broj ljudi na godišnjoj bazi traži hitnu pomoć zbog nesnosnih bolova koje kamenci znaju prouzrokovati, lijepo je znati da postoji način da ih se riješite. I to na ovakav zabavan način.

Doduše, nije da ćete se tako baš izliječiti besplatno jer svaka vožnja košta, ali ako možete birati to ili operaciju – vjerujemo da će vam malo adrenalinske vikend zabave biti bolji izbor.