Image default
Zdravlje

Vosak iz ušiju otkriva zdravstvene probleme!

Na ova četiri problema upućuje vosak iz ušiju:

1. Vosak je vodenkast i zelenkaste je boje

Ako ste se oznojili, vodenkasto curenje iz uha vjerovatno je rezultat znoja koji je ušao u uho i pomiješao se sa voskom. Ali ako se niste oznojili, a vosak je vodenkast i zelenkaste ili tamno žute boje, to može upućivati na infekciju uha.

2. Vosak ima jaki miris

To je znak da se radi o infekciji ili oštećenju srednjeg uha. To može uzrokovati brojne simptome koji ljekari zovu hronični otitis media. Jedan od simptoma može biti sekret iz uha neugodnog mirisa, a ukoliko se radi o upali srednjeg uha možete primijetiti probleme sa ravnotežom, zvuk u ušima ili imati osjećaj da vam je uho puno ili začepljeno. Ako primijetite te simptome, posjetite ljekara.

3. Primjećujete da vosak curi iz uha

Infekcije ili ranice u bubnjiću mogu uzrokovati stvaranje abnormalnog rasta kože zvanog kolesteatom. U uhu nastaje izraslina nalik cisti što rezultira time da debris iz uha popuni ušni kanal. U ovom slučaju umjesto neprimijetnog sekreta na kakav ste navikli, sekret iz uha može izaći u obliku curenja ili grudvica. Pritisak i bol u uhu takođe su simptomi kolesteatome.

4. Nemate voska u ušima

Nepostojanje voska u ušima može biti znak rijetkog i nedovoljno istraženog stanja zvanog keratitis obturans. Kod ovog se stanja vosak u ušima, umjesto da postepeno izlazi sam od sebe, gomila se unutar uha sve dok se ne stvori tvrd čep. Simptomi su bol i osećaj da su vam uši pune.

Ostavite Vaš komentar!

Related posts

Tretmanom kod stomatologa fluor duže ostaje na zubima

SAVJETNICI

Ljekari ukazuju na važnost redovnih pregleda za pravovremeno otkrivanje bolesti kod žena

SAVJETNICI

Ptoza kapka – Spušten očni kapak

SAVJETNICI

Leave a Comment