Image default
Arhiva

Volim Te dvjema ljubavima, sebičnom ljubavlju i savršenom ljubavlju,da bih Te voljela kako Tebi dolikuje

Imam Sufjan es-Sevri, rahimehullah, reče Rabiji el-Adevijji: ”Šta je temelj tvog učenja?” Odgovorila mu je: ”Ne služim ja Allahu iz straha od Džehennema, jer ako bih tako postupila, ne bih se razlikovala od bijednih plaćenika. Ne služim ja Njemu ni iz ljubavi prema Džennetu, jer u tom slučaju bila bih loša sluškinja. Ja Njemu služim iz čiste ljubavi prema Njemu i iz želje za Njim. Tom prilikom je Rabija izrekla ove stihove:

”Volim Te dvjema ljubavima, sebičnom ljubavlju i savršenom ljubavlju, da bih Te voljela kako Tebi dolikuje.”

”Gospodaru moj, sve što Si mi namijenio od zemaljskih stvari, daj Svojim neprijateljima. A sve što Si mi namijenio u budućem životu, daj Svojim prijateljima. Jer, meni Si Ti dovoljan!

O Allahu, ako Te ja obožavam zbog straha od Džehennema, spali me u njemu. Ako Te ja obožavam zbog Dženneta, Ti mi ga onda ne daj. Ali ako Te ja obožavam radi Tebe samog, onda mi ne uskrati Tvoju vječnu Ljepotu.”

Ja nikada ne dozvolim svome nefsu da vjeruje da će dočekati slijedeći dan, već mu kažem:

‘O Rabija, znaj da je ovo zadnja noć tvog života, vidjela si zalazak sunca,

Drugi izlazak sunca nećeš nikad dočekati, zato se noćas moraš ozbiljno posvetiti ibadetu i učiniti sve od sebe da stekneš Božije dž.š. zadovoljstvo.’

Ovako postupajući, mogla sam svaku noć učiniti po hiljadu sedždi.”

Pitali su Rabiju: „Odakle dolaziš?” „S onog svijeta”, odgovori Rabija. „Kamo ideš?”, pitali su: „Na onaj svijet”, reče ona. „Šta radiš na ovom svijetu?”, pitali su dalje.”Tugujem”, kaza Rabija. „Kako to?”, upitaše, a ona reče:” Jedem ovosvjetski hljeb, radim za onaj svijet. Ono što je u meni ne puštam van, a onom što je vani ne dam unutra. Ono što dođe i prođe ne dotiče me se. Brinem za srce, a ne za blato.” (Rabija el-Adevijja)

Ljubav je Ključ za predano srce … sama Ljubav je prvi i posljednji korak do Njega. Neka bude ovdje na Zemlji kao prvi korak,  a tamo “gore” uzraste do sigurnog posljednjeg koraka.

pravisavjeti.info

Related posts

Dobre vijesti: Naša dijaspora i njen uspjeh u biznisu

50 poslova u 50 različitih država za samo 50 sedmica

Nije važno dali ste lav ili gazela, kad sunce izađe, bolje da počnete trčati

Leave a Comment