Vlast nas je izdala

25. oktobra, dijalizni pacijenti su odlučili da se isključe sa aparata za hemodijalizu zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH. Tim povodom u emisiji „Danas“ na TV Alfa gostovao je Smail Kurtović potpredsjednik Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo. – Dogorjelo nam je do nokata, ovo je dno dna, mi smo molili, kumili da se usvoji taj zakon, molili parlamentarce, oni taj zakon samo sklanjaju. Jučer su kažu nešto usvojili, ali to je ništa. Dok se zakon ne usvoji u Federalnom parlamentu to je ništa, kazao je Kurtović.

On je kazao da predstavnici vlasti taj zakon od 2013. godine čuvaju po ladicama. Tvrdi, zakon je sporan jer su se parlamentarci i stranke prodali farmaceutskim kućama zbog novca. – Oni su prodali nas bolesne. Ja to po drugi-treći put govorim, prodali su svoje građane. Mi smo glasali za njih, da donesu zakon, da bude bolje nama i svima u ovoj državi. Da donose, a ne da kriju zakone, jer i dijalizni pacijenti su predložili ovaj amandman koji oni neće da usvoje jer ne odgovara nekome, zato što zarađuju na dijaliznim pacijentima, jer dijaliza je jako skupa.

Godišnje na dijalizi se okrene oko 36 miliona KM, samo za jedan dan na državnim tenderima se ukrade tri do četiri miliona KM, godišnje se ukrade milijardu i pol na tenderima, na javnim nabavkama, kaže Kurtović. Kurtović je kazao kako je protest upozorenja ispred zgrade Parlamenta FBiH shvaćen neozbiljno, te da je iz tog razloga uslijedila odluka da se na jedan dan isključe sa dijalize. – Mnogi pacijenti će u srijedu doći u opasnost, mi to znamo, ali nemamo dugog izbora. Mi se moramo sami za sebe boriti, jer država, federalno i kantonalno ministarstvo ne čine ništa za dijalizne bolesnike. Vjerujte, kad je auto parlamentaraca staro sedam godina, automatski se mijenja, naši aparati su iz rata, ističe Kurtović. Počele prijetnje dijaliznim pacijentima.

Hoćemo da živimo!

On je upozorio da je prije deset dana umro 33-godišnji pacijent koji je bio na peritonalnoj dijalizi jer je dobio infekciju. Predstavnici vlasti, kako ističe, ništa nisu učinili za tog pacijenta.  – Da je imao transplataciju taj momak bi sad bio živ. Međutim, mi smo osuđeni na smrt. Zato mii sad u srijedu u sedam sati izlazimo na proteste. Pozivam sve dijalizne bolesnike ne bojite se, izađite slobodno, ne smije vam niko ništa, ne smije vam niko uskratiti terapiju, jer su prijetnje već počele, prijetilo se našoj predsjednici na Koševu, da ne smjemo protestovati ispred DIP-a…mi tražimo osnovna ljudska prava, hoćemo da živimo, hoćemo aparate, hoćemo dobre terapije i hoćemo transplatacije, poručio je Kurtović.

On je upozorio da se vrši zločin prema dijaliznim pacijentima za koji bi neko trebao da odgovara, te istaknuo da nema pravne države. Predstavnici vlasti, kako je kazao, gledaju samo svoj i interes stranaka. Kompletno gostovanje Smaila Kurtovića potpredsjednik Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo pogledajte u videu. Španski kralj: Katalonija jeste i bit će bitan dio Španije.
avaz

Podijeli objavu
Prethodni članakStanje na putevima
Sljedeći članakPčelarstvo : Pogača