Vlašić 2016 – Mtv Igman

MOJ DŽEMAT – VLAŠIĆ 2016 – MTV IGMAN

U emisiji “Moj džemat” u programu mtv Igman, obilazimo džemate širom Bosne i Hercegovine, ali i u inostranstvu.

Vlašićki sir od ovčjeg mlijeka jedinstven je po tome što se za sirenje koristi nepasterizirano mlijeko.

Dakle ne kuha se prije nego što počne sirenje. To je izgleda i najveći problem što se vlašićki sir ne može standardizirati i postati brend ne samo Srednjobosanske županije nego cijele BiH.

Ismet Hodžić iz Duba smatra da se i taj problem može riješiti dok Muradif Osmanović iz zemljoradničke zadruge Kraljica tvrdi da razni lobiji ne žele standardiziran vlašićki sir na tržištu jer bi pomeo konkurenciju.

Sir koji mi proizvodimo na tradicionalan način je nemoguće standardizirati. Bez obzira na uvjete koje imamo ili nemamo. To je veoma teško. Zašto? Točno je da ovce pasu na istom platou, jedu istu travu, udiši isti zrak. Ali isto je točno da moje dvije ruke nisu iste. Prema tome i domaćice koje rade sir, odnosno naše žene nemaju isti pristup kod proizvodnje sira. Standardizaciju sira vidim samo u sakupljanju mlijeka na jednom mjestu i proizvodnju sira na jednom mjestu. Tek tada bi se moglo nešto napraviti na standardizaciji sira. Naravno za to treba novac, velika mljekara ali i struka”, kazao je Ismet Hodžić koji dobro živi od svojih stotinjak ovaca.

Muradif Osmanović iz zemljoradničke zadruge Kraljica dodaje:

Mislim da bi i tradicionalni i standardizirani sirevi s Vlašića imali svoje kupce. Zašto ne zadržati određene količine sira proizvedene na tradicionalan način? Kada je riječ o standardizaciji mislim da raznim lobijima u BiH nije stalo da se vlašički sir standardizira i postane veliki brend ne samo kantona nego i cijele BiH. Zato što bi pomeo mnoge sireve s tržišta”, dodaje Muradif.