Image default
Ekonomija

Vlada FBiH treba da ograniči rast cijena električne energije za 2023

Od Vlade FBiH zatraženo je da što prije donese odluku kojom se rast cijena električne energije za privredna društva ograničava na 20 posto za 2023. godinu.

Budući da Vlada FBiH još uvijek nije reagirala, poslodavci iz bh. entieta Federacija BiH su uputili zvaničan zahtjev Vladi za održavanje sastanka o temi povećanja cijena električne energije od naredne godine.

“Kako je pitanje cijene električne energije od izuzetnog značaja za poslovanje privrednih subjekata u FBiH, neophodno je i hitno da do kraja tekuće godine, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, ograničite, odnosno, utvrdite cijenu električne energije za privredne subjekte za 2023. godinu”, navodi se u zahtjevu Udruženja poslodavaca upućenom Federalnoj vladi.

Predlažu da se sastanak održi do kraja oktobra u cilju blagovremene pripreme odluke i njenog uvrštavanja na dnevni red neke od narednih sjednica Vlade FBiH, kako bi ona stupila na snagu od 01. januara 2023. godine.

Insistiraju da se ovo pitanje riješi zbog negativnog prošlogodišnjeg iskustva kada su zbog nepravovremenog donošenja odluke mnoge kompanije bile prisiljene za prvih sedam dana januara platiti astronomske račune za potrošnju električne energije za “rezervno snabdijevanje”.

Podsjećaju da su zahvaljujući odluci Vlade FBiH o ograničenju rasta cijene električne energije na 20 posto za 2022. godinu, bh. kompanije uspjele sačuvati radna mjesta, nivo proizvodnje i konkurentnost privrede na inozemnim tržištima što je rezultiralo rekordnim rastom priliva sredstava u budžetske fondove.

Ističu i kako se pokazalo se da je povećanjem cijena električne energije za bh. privredna društva za 20 posto, sačuvana stabilnost bh. elektroenergetskog sektora.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Related posts

Znate li šta znači IBAN ili SWIFT?

Mercator žele izvući iz “zagrljaja” koncerna Agrokor

Motocikli “Torini” iz BiH uskoro u prodaji širom svijeta

Leave a Comment