Image default
Sport

Vježbe zagrijavanja koje su korisne prije trčanja

Fizička aktivnost je veoma važna za zdrav život, a trčanje je u tom slučaju prerporučljivo kako sportistima tako i svim ostalim ljudima u skladu s njihovim mogućnostima i ograničenjima. Bez obzira na to koliko često trčite i u kakvoj ste fizičkoj formi, ne smijete nikako zaboraviti zagrijavanje prije trčanja.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Stylist piše da je tijelo uvijek potrebno pripremiti prije intenzivnije fizičke aktivnosti, a trčanje se svakako ubraja u to. Shodno tome, vježbanje i istezanje je njegov sastavni dio te je bitno znati da nemaju sve vježbe isti efekat na organizam tako da i u tom slučaju treba obratiti pažnju kako ne bi došlo do kontraefekata.

U nastavku pročitajte koje tri vježbe su dokazano korisne za zagrijavanje prije trčanja.

Iskoraci

Iskoraci imaju nekoliko koristi. Prije svega, oni su dobri za istezanje nogu, ali ujedno pomažu oko opće stabilnosti, jačine i razgibanosti organizma. Ovu vježbu počnite iz uspravnog položaja s rukama položenim na kukove.

Krenite desnom nogom naprijed tako da lijeva ostane istegnuta iza vas. U raskoraku istegnite koljena i spustite tijelo prema zemlji tako da vam desna noga s koljenom pravi ugao od 90 stepeni u odnosu na zemlju. Nakon toga se vraćate u početni položaj i uradite isto s drugom nogom i sve to ponovite 10 puta na obje strane.

Mrtvo dizanje na jednoj nozi

Ne smijete zaboraviti da su zglobovi i tetive pod opterećenjem tokom trčanja, a upravo ova vježba rasteže tetive i aktivira gluteusne mišiće. Potrebno je da stanete na desno stopalo i blago savijete koljeno tako da vam lijeva noga bude malo iznad zemlje. Nakon toga pomijerajte tijelo kao polugu unaprijed, tako da vam lijeva noga i trup budu paralelni sa zemljom.

Ostanite nekoliko sekundi u takvom položaju te se vratite u početni i ponovite sve s drugom nogom. Uradite 10 ponavljanja na obje strane, a ukoliko nemate teg, iskoristite nešto drugo za dodatnu težinu jer je ova vježba efikasnija ukoliko postoji blago opterećenje.

Bočno podizanje koljena

Ova vježba je još jedan dobar način za aktiviranje gluteusa, a prije početka trčanja ova vježba će smanjiti mogućnost od povrede. Potrebno je da legnete na stranu s jednom nogom preko druge tako da koljena vire s prednje strane, a stopala su u liniji s gluteusnim mišićima.

Iz tog položaja dignite gornje koljeno uvis, stegnite gluteus i vratite u početni položaj. Ponovite sve i na drugoj strani.

Related posts

Legendarni bokser Marijan Beneš i Srpski MMA borac Dušan Dzakić imaju jednu zajedničku stvar!

Ajdin Hasić: Bešiktaš ili Fenerbahče

Jeste li alergični na polen ili prehlađeni

Leave a Comment