Vjeroučitelji svih konfesija u BiH

Međureligijski susreti vjeroučitelja u Bosni i Hercegovini se održavaju svake godine, a prvi susret je organiziralo Međureligijsko vijeće u BiH, dok su drugi i treći organizirale vjerske zajednice, Katolička Crkva i Srpska Pravoslavna Crkva.

Ovogodišnje susrete organizira Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, odnosno, ispred Islamske zajednice, Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta. Domaćini vjeroučiteljima danas su bili prof. dr. Fra Ivan Šarćevič, Nemanja Đurejnović i Nezir Halilović koji su govorili o samopoštovanju, ali i otvorenosti prema drugima i drugačijima.

Cilj susreta jeste međusobno druženje i upoznavanje vjeroučitelja, razgovor o aktulenim problemima i izazovima na polju vjeronauke, sagledavanje mogućnosti za unaprjeđenje saradnje.

Želimo poslati poruku građanima Bosne i Hercegovine da vjeronauka i vjeroučitelji nisu generatori netrpeljivosti nego naprotiv, da je poučavanje suživotu, moralu i tradicionalnim vrijednostima svake zajednice, temelj njihovog djelovanja – kazao je novinarima Nezir Halilović, uposlenik Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta IZuBiH.

Sestra Antonija Lučić, vjeroučitelj Katoličkog školskog centra u Sarajevu kaže da ovim žele poslati poruku građanima BiH da je suživot moguć ukoliko su ljudi otvoreni jedni prema drugima. Želimo pokazati narodu BiH da trebamo njegovati vlastitost, ali poštovati druge, njegovati svoje i biti otvoren za druge – rekla je sestra Antonija.

Svečanost otvorenja susreta upriličena je 25. novembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, kada je organizirana dvodnevna panel diskusija o temi susreta „Mogućnosti unapređenja saradnje vjeroučitelja u BiH“.