Image default
Arhiva

Visoki prinosi, ali i kvalitet kukuruza

Prinos, kvalitet i otkupna cijena kukuruza, kao jedne od najdominantnijih poljoprivrednih kultura u BiH, čija berba je u toku, veoma su zadovoljavajući, ističu bh. poljoprivrednici.

“Naročito dobri prinosi su na onim parcelama na kojima je blagovremeno obavljena sjetva i na kojima je već završena žetva, a radi se o hibridima malo ranijih grupa zrijenja. Na tim parcelama žetvu su već obavili oni koji žele sijati pšenicu”.

Prosječan prinos kukuruza kreće oko sedam i po tona po hektaru.

“Kukuruzna zlatica i druge štetočine napravile su određenu štetu na pojedinim parcelama koje će se tek kasnije, odnosno nakon skidanja usjeva, ispoljiti, ali zasad su prinosi obećavajući”.

Prognoze su da bi otkupna cijena kukuruza takođe trebalo da bude relativno dobra i iznosi oko 35 feninga po kilogramu.

Pored visokih prinosa, stručnjaci iz oblasti poljoprivrede ističu i visok kvalitet zrna kukuruza na bh. poljima.

“Kukuruzna zlatica koja je bila na nekim parcelama neće se odraziti na kvalitet proizvoda. Biće manjih gubitaka u berbi, jer neki klipovi otpadnu na zemlju pa ne mogu biti pokupljeni, a uzrok tome je kukuruzni plamenac”.

Dodao je da su grupe ranih hibrida ove godine povoljnije, ne samo zbog mogućnosti ranijeg skidanja sa parcela i spremanja za sjetvu ozimih vrsta, već i zbog toga jer im je u berbi manja vlaga, tako da je za ove hibride potrebno sasvim malo sušenja.

“Koliko mogu da vidim na terenu, prinosi su uglavnom kao i ranijih godina i zadovoljavajući su”, rekao je Bićo, dodajući da u FBiH slabo ko sije kukuruz zbog prodaje i da se uglavnom radi o uzgoju za lične potrebe, gdje se ova žitarica koristi za prehranu stoke.

Related posts

Mađarska podiže novu ogradu duž granice sa Srbijom

LIR projekat: javni poziv za realizaciju novih investicija u BiH u 2017. godini

Cro Cop zgromio Estonca Baruta i plasirao se u finale Grand Prixa

Leave a Comment