Uzroci i rješenja za žgaravicu, mučnine, nadutost, bolove u stomaku

Često čujemo termin „loša probava“?

Jesmo li se ikad zapitali šta se zapravo pod tim podrazumijeva.

Svi smo mi ponekad, u većoj ili manjoj mjeri, osjetili u želucu nelagodu nakon obroka.

 U ovosedmičnom članku, naša Cazinjanka donosi Vam par zanimljivih činjenica o mukama koje nastaju nakon jela, kako ih umanjiti i kako ih izliječiti.

 Da li u vidu žgaravice, nadutosti, bolova ili pak zbog hrane koju smo unijeli, ostaje individualno.

Svi bismo trebali malo više slušati šta nam naš organizam svakodnevno poručuje. Neki simptomi i znaci bolesti mogu se javiti povremeno, i to je  uredu, ali ako ako se određeni simptomi i problemi javljaju često, vrlo često ili svakodnevno, u tom slučaju valja zasigurno potražiti stručno mišljenje i pomoć ljekara. Isto tako je i sa našim želucem. Lošu probavu može urokovati blaža nadraženost jednjaka, želuca ili crijeva, koji onda uspore proces varenja hrane ili ga u potpunosti prekinu. Zbog ostataka hrane, u želucu i crijevima, ali i probavnih sokova koji se luče, u različitim fazama varenja hrane, stvaraju se gasovi, koji se manifestuju u vidu podrigivanja, bolova u želucu, mučnine, povraćanja, nadutosti i žgaravice, koja može biti praćena vraćanjem kiselog sadržaja u grlo.

Mogući uzroci loše probave, šta izbjegavati?
Uzroci loše probave hrane su brojni, a mi ćemo Vam navesti najčešće od njih. Vrlo često prebrzo jedete. Time možete smanjiti dotok probavnih sokova, a isto tako veća je vjerovatnoća da ćete dobro i pravilno sažvakati hranu, što je neophodno da bi se hrana razgradila i pomiješala sa probavnim enzimima, koji se nalaze u pljuvačci. Loša probava se često javlja i usljed unosa velikih količina hrane u jednoj porciji. Prepun želudac se sporije prazni i izaziva žgaravicu.

Uzimanje pojedinih namirnica, kao što su pšenišno brašno i mlijeko, kao i razni ugljikohidrati mogu izazvati nelagodu u želucu, budući da se prošire kada apsorbiraju tekućinu. Isto tako ne preporučuje se ni uzimanje voća nakon mesnatih obroka, budući da za probavu masne hrane potrebno više vremena nego voća, usljed čega dolazi do fermentacije voćnih sokova. Ne preporučuje se ni konzumiranje nezrelog voća. Treba pripaziti i na unos pića, budući da i slatki i gazirani sokovi mogu izazvati nadutost, ali isto tako i alkoholni napici, kao i kafa, jer ona stimuliše dodatno lučenje želučane kiseline.

Uzročnik loše probave može biti i fizička aktivnost, odmah nakon obroka. Primjena bilo koje fizičke aktivnosti odmah nakon obroka se ne preporučuje, jer svaka aktivnost preusmjerava krv iz želuca u mišiće. Isto tako duhanski dim izaziva nelagode, jer stimliše lučenje kiseline, isto kao i kofein.

Kako spriječiti pojavu loše probave, žgaravice, nadutosti…
Ono što Vi možete učiniti za sebe jeste da pripazite na unos hrane. Neka razmak između dva obroka ne bude duži od četiri sata, a posljednji obrok neka bude minimalno tri sata prije počinka. Tokom obroka neka unos vode bude jedna posječna čaša. Hranite se uravnoteženo, unosite hranu bogatu cinkom, te vitaminima B i C. Ukoliko ste i sami primjetili da Vam određena namirnica škodi, izbacite je iz upotrebe ili ju jedite odvojeno od drugih namirnica. Izbjegavajte tjelovježbu barem sat vremena nakon obroka. Kako bi Vaša probava bila bolja možete sebi napraviti šoljicu čaja od peršina, kamilice ili matičnjaka i lagano pijuckati. Možete uvijek i obrok začiniti ruzmarinom, potočarkom ili atričokom, te gorke biljke stimulišu lučenje probavnih sokova. U svom ormariću imajte i neke od lijekova koji Vam mogu pomoći. Tu su jabuka, cimet, kupus, mrkva, ekstra djevičansko maslinovo ulje, jaja i peršin koji imaju antacidna i umirujuća dejstva. Ukoliko imate žgaravicu nakon obroka, uvijek možete dvije kašičice organski prerađene sode bikarbone otopiti u čaši tople vode i popiti nakon obroka. Tokom obroka možete jesti papaju, jabuku ili đumbir, budući da su ove namirnice bogate enzimima koji potiču probavu hrane. Možete sebi i napraviti čaj od kadulje, dvije kašičice listova kadulja prelijete sa dva decilitra kipuće vode i lagano pijuckate. Ukoliko su Vaši simptomi sve učestaliji i ne znate pravi uzrok zbog kojih se javljaju, u svakom slučaju potražite savjet stručnog osoblja.

(Zabranjeno preuzimanje teksta bez dozvole portala Cazin.NET)

 

(Za portal Cazin.NET pisala: mr.ph.M.H.)