Image default
Arhiva

Uzmite pouku iz prijašnjih poplava, jer nam opet prijete

Nakon što je Bosnu i Hercegovinu posljednjih dana februara doslovno zatrpao snijeg, naglo povećanje temperatura proteklih dana kod stanovništva izaziva bojazan od poplava. Svi još jasno pamte katastrofu iz 2014. godine, kada su se zbog naglog topljenja snijega rijeke izlile iz korita i poplavile skoro cijelu zemlju.

A poplava bi u BiH moglo biti i ovog proljeća, barem tako najavljuju s poznate svjetske meteorološke stanice „AccuWeather“. Oni za područje Balkana prognoziraju nestabilno vrijeme uz obilne padavine tokom proljetnih mjeseci.

Veća opasnost

Količina padavina, kako se navodi, iznosit će između 50 do 100 litara po kvadratu, zbog čega su meteorolozi „AccuWeathera“ upozorili i na mogućnost od poplava koje su moguće pogotovo kada se počne otapati snijeg na planinama.

– Ova opasnost bit će veća ako se snijeg počne otapati istovremeno s olujama praćenim obilnim kišama – zaključuje „AccuWeather“.

U Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) kažu da budno prate vremenske prilike, poučeni iskustvom iz maja 2014. godine.

– Mnogo pouka izvukli smo iz tih poplava, ali ne možemo ih spriječiti. U obavezi smo da kod svake prirodne katastrofe budemo spremni da pomognemo ljudima koji su u nesreći. Maksimalno smo angažirani na osposobljavanju i opremanju naših ljudi – kazao je za „Avaz“ Fahrudin Solak, direktor FUCZ.

Također, istakao je da su u stalnom kontaktu s meteorolozima iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) te da količina snijega na planinama nije dovoljna da bi se dizala panika.

– Činjenica je da će sve rijeke biti u blagom porastu, ali da bi došlo do izlijevanja, treba uslijediti drastična promjena vremena – dodao je Solak.

I u Krajini, u kojoj je napadalo najviše snijega, temperature proteklih dana u stalnom su porastu, ali se snijeg još nije počeo jače topiti.

Vanredne mjere

– Zbog uvođenja vanrednih mjera u Bihaću i Cazinu, kao i bojazni od mogućih poplava, mi smo u pripravnosti – rekao je Muharem Kartal, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Prema najavama FHMZ, do kraja sedmice bit će kišovito, a više padavina očekuje se u Hercegovini.

– Više padavina bit će sutra (danas, op. a.), posebno u Hercegovini, dok se u Krajini očekuje snijeg. Uglavnom, bit će kišne i ova i naredna sedmica, ali neće biti minusa – kazao je meteorolog Dženan Zulum.

Related posts

Kakvi ste vozači: Kako izbjeći blokadu na ovoj raskrsnici?

SAVJETNICI

St. Louis: ‘Bosanski glas’ bi mogao presuditi između Clinton i Trumpa

SAVJETNICI

KONKURS: Besplatna obuka za catering!

SAVJETNICI

Leave a Comment