Koji je najbolji način da omogućite nekome da živi od svog rada? Stara kineska poslovica, svima dobro poznata, ima jasan recept: „Daj čovjeku ribu i nahranićeš ga za jedan dan, nauči ga da peca i nahranićeš ga za cijeli život.“ Ako mu uz to date štap, udicu i mamac, i pomognete mu da proda ulov, to bi se dalo nazvati integrisanim pristupom.

Tražeći način da se stanovnicima ruralnih područja u općinama Donji Vakuf, Gornji Vakuf-Uskoplje i Prozor-Rama pomogne u povećanju prihoda od poljoprivrede, UNDP je primijenio upravo takav, cjelovit i održiv pristup.

Malina je odabrana kao poljoprivredna kultura koja može omogućiti dodatne prihode malim porodičnim gazdinstvima. Za sadnju je odabrana visokokvalitetna bezvirusna sadnica maline, osiguran je otkup cjelokupnog uroda, kao i certifikacija, kako bi se proizvod plasirao na tržište EU.

Putem javnog poziva odabrane su 74 porodice iz ruralnih područja, vodeći računa o potrebnim uslovima za uzgoj malina te o socijalnom i ekonomskom položaju. Prednost su imale porodice bez zaposlenih, povratnici, samohrane majke i mladi.

„Nas živi petero-šestero od poljoprivrede, niko nije zaposlen, nemamo nikakvih drugih prihoda. Zasadili smo dva dunuma i ozbiljno se ovog prihvatili,“ kaže nam Sabit Smajić iz sela Ponjevići. Ohrabren je urodom: „Ovo nam je od velike koristi, tako da smo već pripremili parcelu za proširenje dogodine.“

Stručni tim je proveo obuku za nove malinare, i obezbjeđena je stručna i tehnička pomoć za pripremu parcela, uništavanje korova, sadnju i održavanje.

Tako se riba iz kineske poslovice pretvorila u sadnice malina, a štap, udica i mamac u sisteme za navodnjavanje te sredstva za prihranu i zaštitu sadnica.

„Ovo se pokazalo kao jako dobro za ljude u našoj općini, u kojoj ima puno nezaposlenih i ekonomska situacija je loša. Očekujemo još bolje rezultate, jer ova sorta maline dostiže puni urod u drugoj godini,“ rekao nam je Nermin Šutković iz Zemljoradničke zadruge “AT”-p.o Donji Vakuf, koja je pomogla u realizaciji projekta.

Očekuje se da će uzgoj malina u prosjeku osigurati oko 487 KM mjesečnog prihoda po porodici, što je za mnoge od njih jedini vid zarade. Za očekivati je i da će mnogi korisnici koji su dobili ovu inicijalnu pomoć odlučiti da sami prošire svoje plantaže kako bi u narednim godinama ostvarili još veće prihode.

Ova inicijativa je finansirana sredstvima Vlade Japana i Vlade Kraljevine Norveške putem projekata koje provodi UNDP “Čist Vrbas” i Lanci vrijednosti za zapošljavanje (oko 55% potrebnih sredstava), općine su putem sopstvenih fondova za poticaj poljoprivrede učestvovale sa oko 30% (ukupno 110.000 KM), a korisnici projekta učestvovali su sa oko 15%.

Stvaranje uslova za unaprijeđeni kvalitet života najranjivijih kategorija stanovništva i podrška ruralnom i regionalnom razvoju je jedan od ciljeva koje UNDP realizuje u saradnji sa bilateralnim donatorima, entitetskim, kantonalnim i lokalnim vlastima širom Bosne i Hercegovine.

undp.org