Uzgoj krastavaca u BiH i pojava plamenjače

Na području Bosne  i  Hercegovine svakim danom je sve veći broj porodica koja se bavi uzgojem krastavaca kornišona. Neke porodice ovaj vid proizvodnje vide kao način da se dodatno poveća kućni budžet, ali veliki je broj porodica čija egzistencija zavisi od količine ubranih plodova i kvalitete istih, jer im je to osnovno zanimanje i jedini prihod.

Za portal pravisavjeti.com piše: Prošić Munib, diplomirani inžinjer  agronomije

” Jedan od razloga pokretanja portala pravisavjeti.info, jeste i savjetovanje iz oblasti agronomije (poljoprivrede), ali i drugih korisnih oblasti. Treba napomenuti da su tekstovi autorski i da čitatelji imaju priliku da postavljaju pitanja redakciji portala i zatraže savjet kako iz oblasti poljoprivrede, tako i iz drugih oblasti koje portal nudi. Odgovori će biti u što skorijem roku objavljeni na portalu u vidu teksta. Stoga, podjelite ovu vijest sa vašim prijateljima i pozovite ih putem društvenih mreža (FACEBOOK,itd.) na ovo itekako korisno druženje i korisno provođenje slobodnog vremena na internetu.”

Ovom prilikom pišemo o raširenom oboljenju u proizvodnji krastavaca, koje smanjuje prinose krastavaca iz dana u dan i na taj način smanjuje prihode naših proizvođača.

Plamenjača krastavaca, stručnog naziva Pseudoperonospora Cubensis, je gljivično obljenje koje nastaje nakon ispunjenje nekog od sljedećih uslova:

1.kapljice rose ili kiše koje se zadržavaju na listovima nekoliko sati,

2.zbog brzog rasta biljka kratko traju fungicidi,

3.zbog  česte berbe plodova smanjena je mogućnost tretiranja fungicidima.

Uzimajući u obzir da se redovno javlja i svake godine, ne znamo kako ali iznenadi proizvođače, kao da istu situaciju nisu imali prošlih godina.

Zbog toga su agronomi u obavezi savjetovati proizvođače, a proizvođači imaju obavezu da pitaju struku.

Sa zaštitom treba početi preventivno, kao što smo već naveli: “bolje spriječiti, nego liječiti!”.

Nakon sadnje krastavaca i nakon pojave prvih razvijenih listova, izvršiti tretiranje nekim od kontaktnih fungicida sa dužom karencom, samim tim i dužom zaštitom.

Uzimajući u obzir da nismo plaćeni za reklamisanje pesticida bilo koje kompanije, pisat ćemo općenito i nećemo vršiti propagandu niti jednog preparata.

U fazama većeg porasta biljaka, samim tim povećanja lisne mase, povećava se mogućnost širenja i prenošenja zaraze, tad obavezno zaštitu odraditi s nekim sistemičnim preparatom kojeg možete kupiti u svim poljoapotekama u BiH!

U fazi plodonošenja je veliki problem taj što je velika lisna masa, velika šansa za zarazu a mali broj preparata za tretiranje jer se plodovi beru svaki drugi dan, a najmanja karenca kod preparata registrovanih za korištenje u BiH je 3 dana.

Poenta je vršiti obavezno preventivna tretiranja, jer na taj način možemo dovesti do smanjenja  zaraza koje bi se trebale razviti ili možda I potpuno spriječiti zarazu!

Za portal pravisavjeti.info piše: Prošić Munib diplomirani inžinjer agronomije

Sadržaji sa portala pravisavjeti.info su besplatni i dozvoljeni za preuzimanje uz slijedeće uvjete:

*Dozvoljeno je preuzimanje kompletnog teksta uz obavezno navođenje pravisavjeti.info kao izvora informacija najmanje jednom u nekoj od prve tri rečenice.

*Dozvoljeno je preuzimanje dijelova teksta uz obavezno navođenje pravisavjeti.info kao izvor informacije.

*Obavezno je vidljivo navođenje i kompletnog linka (URL) prilikom kompletno preuzetog teksta

*Dozvoljeno je preuzimanje fotografija pravisavjeti.info uz obavezano navođenje izvora.

*Navođenje pravisavjeti.info kao izvor informacije je obavezno i u slučaju kada se na portalima, televiziji ili u štampanom izdanju prepričava sadržaj teksta ili dijelova teksta sa ovog portala.

Napomena:

Korištenje materijala uz nepoštovanje bilo kojeg od pomenutih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava i povlači za sobom sankcije predviđene zakonom.

Vaš pravisavjeti.info, Edukativno informativni portal !