Image default
Arhiva

Uzgoj japanskih preplica

Poštovani,
isplati li se uzgajati japanske prepelice i šta nam možete reći o njihovom uzgoju?

Za portal PRAVI SAVJETI.info odgovara: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Poštovani,
zahvaljujemo Vam se na ukazanom povjerenju i na tome što redovno pratite naš portal.

Što se tiče uzgoja japanskih prepelica, možemo vam reći da se ite kako isplati, ako znate kako plasirati jaja i ako možete pronaći kupce.

Ukratko o japanskim prepelicama

Japanske prepelice uzgajaju se najviše zbog jaja ljekovitog djelovanja na ljudski organizam.

                                Godišnja nosivost prepelice iznosi oko 300 jaja.
Takav uspjeh zahtijeva dakako ispravno držanje prepelica s režimom svjetla, stalnom temperaturom i posebnom hranidbom poraste.
Prednost uzgoja prepelica je u tome što nemaju potrebu za velikim prostorom. Razlikujemo kavezni i podni sistav držanja japanskih prepelica.

Ako se prepelice drže radi intenzivne proizvodnje jaja, treba im osigurati optimalne uvjete. To podrazumijeva držanje u prozračnom i dobro osvijetljenom prostoru gdje je temperatura 18-20°C.  Za smještaj se koriste kavezi različitih veličina (najčešće 90 x 30 x 16 cm) napravljeni od žice s drvenom ili metalnom konstrukcijom.

Pod kaveza mora biti blago ukošen kako bi jaja mogla kliznuti do oluka za skupljanje. Prostorija u kojoj borave mora biti osvijetljena 16-18 sati dnevno. Nosilice ni tokom noći ne
treba ostavljati u potpunom mraku. Korisno je postaviti malu kontrolnu tinjalicu kako bi ptice ostale mirne. Dok spavaju skupe se zajedno u tamnijem dijelu kaveza. U optimalno osvijetljenom prostoru životinje su obično mirnije, a zapažen je manji utrošak hrane i energije.
Pri jačem osvjetljenju puno su aktivnije i može doći do pojave kanibalizma ako prehrana nije raznovrsna i kvalitetna. Međutim, prije nabavke životinja trebate dobro razmotriti svoje potrebe i mogućnosti.
Prepelice možete držati na okućnici u letarki (volijeri) gdje mogu prezimiti. Iskustvo je pokazalo da su otporne na hladnoću, jedino im smeta vlaga pa stoga nenatkriveni dio nastambe treba zaštititi najlonom ili pleksiglasom.

                                          Da li traže posebnu ishranu?

Japanske prepelice nisu probirljive u pogledu hrane, a njihovo držanje i uzgoj su jednostavni. Jedu gotovo sve vrste sitnijih sjemenki i ako se ne uzgajaju farmski, hranjivi sastojci ne moraju biti uravnoteženi. Svoju potrebu za bjelančevinama zadovoljit će svježim sirom i usitnjenim tvrdo kuhanim kokošjim jajetom kojega treba pomiješati s
kukuruznom krupicom. Dva do tri puta sedmično treba im davati sitno sjeckano zelenje iz prirode i povrtnjaka (blitva, salata, matovilac, kopar, neven, maslačak, mišjakinja, djetelina, lucerka, kopriva, stolisnik…).

Ovoj smjesi možete dodati sitno sjeckane jabuke i ribanu mrkvu.
Dodatna hranidba zelenom hranom opskrbit će ih vitaminima, mineralima, enzimima, sekundarnim tvarima i vrlo će dobro utjecati na njihovo zdravlje. Ko hrani svoje prepelice obiljem zelene hrane imat će jaja visoke kakvoće. Takva jaja imaju veću ljekovitu vrijednost.

Osim osnovne hrane, na raspolaganju uvijek moraju imati pijesak pomiješan s mljevenim školjkama i drvenim ugljenom (grit za sobne ptice). U farmskom uzgoju prepelica puno se polaže na hranu, koja mora sadržavati dovoljno bjelančevina (oko 25%), ugljikohidrata, masti, mineralnih tvari i vitamina.

Gotova tvornički izrađena smjesa obično održava kukuruzno, sojino i lucerkino brašno, pšenične mekinje, riblje brašno, te sojinu i suncokretovu sačmu.

U Japanu linije za nošenje jaja dobivaju kašu od 30% ribljeg brašna, 25% kukuruznog brašna, 15% pšeničnih mekinja, 27% rižinih mekinja i 3% mljevene trave. Budući da se kaša miješa s vodom, prepelice u Japanu ne dobivaju vodu za piće. Takva vlažna hranidba pogoduje probavi i stvara zdravu crijevnu floru.

Hranidba u Evropi izrazito je suha i zahtijeva veliku količinu vode za piće.

Nadamo se da smo Vam pomogli!

Related posts

Akcija # toplim srcima ugrijmo hladne domove #

SAVJETNICI

Zimska ishrana krava

SAVJETNICI

Njemačka objavila priručnik o islamu za medije

SAVJETNICI

Leave a Comment