Uzbuna zbog mišje groznice: U bolnici je završilo 30 planinara

Medvednica je kao žarište virusa prepoznata još 2012. kad je izbila prva epidemija, rekla je Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

U tu je kliniku od početka godine stiglo 20-ak bolesnika. Dijagnoza: Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom, odnosno tzv. mišja groznica. U drugim je bolnicama dijagnosticirano još 10-ak bolesnika. Prema dostupnim podacima, većina bolesnika se zarazila na Medvednici ili širem okruženju Medvednice. Moguće je da se nekoliko sučajeva zarazilo u okolici Siska i Ivanić Grada. Mišja groznica opasna je virusna infektivna bolest. Javlja se ciklički u obliku epidemija, ali sporadičnih slučajeva svake godine.

– Virus se prenosi udisanjem aerosola inficiranog izlučevinama glodavaca. Na njih se u prirodi ne može bitno utjecati, njih uništavaju njihovi predatori. Mogućnost kontrole glodavaca u prirodi ne postoji – rekla je dr. Alemka Markotić.

Sezona glodavaca traje od proljeća do kraja listopada, pa dr. Markotić savjetuje da u prirodi treba biti oprezan te se držati mjera prevencije.

– Treba izbjegavati aktivnosti u prirodi kojie stvaraju prašinu, redovito prati ruke, sklanjati hranu izvan dosega glodavaca. Ako idete u vikendicu u kojoj dugo niste bili, prvo sve prozračite, a potom poprskajte dezinficijensom te prebrišite. Ni slučajno se ne smije mesti prašina na zaraženim mjestima jer tako možemo udahnuti virus – kaže dr. Markotić.