Image default
Arhiva

Uskoro se gradi ‘evropski Dubai’

Izgradnja turističkog grada Buroj Ozone, koja počinje u septembru, trajat će do 2025. godine.

Izgradnja turističkog grada Buroj Ozone na području bh. općine Trnovo počet će u prvoj sedmici septembra, najavio je izvršni direktor kompanije Buroj, Ismail Ahmad.

Istakao je da su nakon višemjesečnih aktivnosti prikupljanja dokumentacije i dozvola stečeni uvjeti za gradnju. Rekao je da će kamen temeljac biti položen 19. septembra, a da će gradnja početi ranije, prenosi Fena.

https://www.youtube.com/watch?v=ldI3jXCUEi8

“Vrijednost investicije veća je od 4,5 milijardi konvertibilnih maraka (2,3 milijarde eura). Radi se o jednoj od najznačajnijih investicija u jugoistočnoj Evropi”, naveo je Ahmad.

Naglasio je da menadžment kompanije Buroj u Sarajevu želi da projekt bude bosanskohercegovački i da na njemu rade domaće kompanije i stanovništvo.

Po njegovim riječima bit će sagrađeno više od 1.000 luksuznih vila s bazenima, hotelski kompleks s kongresnim centrom koji će brojati više od 75 hotela, trgovinski centar Zayed Mall na milion kvadratnih metara, žičara do Bjelašnice duga 6.500 metara te najsavremeniji sportski i medicinski centri.

buroj_ozone_SARAJEVO

Brojni radnici bit će uposleni na izgradnji turističkog grada [Facebook/Buroj Ozone ]

‘Evropski Dubai’

Ahmad je najavio da će Buroj Ozone biti ”evropski Dubai”.

“Dizajniramo i gradimo takav grad u koji će na pripreme dolaziti najveće sportske ekipe poput Barcelone, Bayerna…”, naglasio je on.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo kazao je da se radi o velikom projektu od kojeg će koristi imati cijela općina, kanton, ali i šire područje.

S obzirom da je plan da projekt obuhvati površinu od 137 hektara, Berilo je istakao da područje općine Trnovo neće imati dovoljno radne snage da pokriju potrebe Buroj Ozona.

 

“Samo na održavanju će trebati više osoba nego što mi imamo nezaposlenih. Ovo je novo Trnovo”, rekao je Berilo.

Predviđeno je da projekt bude završen do 2025. godine.

 

 

Related posts

Knjiga mr. Aiše Purak “Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges”.   

Nije vijest Dodikov referendum, već da je 7 bh. mljekara dobilo dozvolu da izvozi u EU

Stanje na putevima

Leave a Comment