USK: Izgradnja hladnjače za domaću malinu!

Predstavnici Prehrambene industrije „Klas“ razgovarali su danas sa predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i Udruženja proizvođača jagodičastog voća sa ovog područja.

U središtu razgovora bili su problemi skladištenja otkupljenog jagodičastog voća čija se proizvodnja u posljednje vrijeme u ovom kantonu povećava. Kompanija „Klas“ u 2016. otkupila je u Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu 700 tona ovog voća od 600 proizvođača, a plan za narednu godinu je otkup najmanje 4.000 tona.

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti gradnje hladnjače koja bi trebala zadovoljiti planirane potrebe, pa je kao opcija spomenuta Bosanska Krupa i tamošnja Poslovna zona „Pilana“. Vlada USK i kantonalno Ministarstvo poljoprivrede najavili su pomoć u tom smislu, a premijer Husein Rošić kazao je da će „Klasu“ i drugim proizvođačima biti pružena podrška.

Predstavnici Uprave ASA grupacije u okviru koje posluje „Klas“ istaknuli su prednosti Unsko-sanskog kantona, posebno zbog resursa, geografskog položaja i blizine granice.