Image default
Arhiva

USK dobio novi Zakon o šumama

Unsko-sanski kanton je godinama imao Zakon o šumama, kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Kantonalna skupština na posljednjoj održanoj sjednici usvojila je ovaj dokument sa izmjenama i dopunama.

Odbijeni su i svi amandmani opozicije, ali i zastupnika koji podržavaju ovaj sastav Vlade.

Podsjetimo, Zakon o šumama USK-a oglašen je neustavnim zbog povrede prava lokalne zajednice, konkretno Bosanskog Petrovca s  čije teritorije se usiječe najviše oblovine, a profit ova općina skoro da i nije imala. I na ovom primjeru se pokazalo da konstruktivnost postoji samo onda kada ima dovoljno ruku.

„Imali smo zahtjeve, odnosno amandmane podnešene od Kluba A-SDA, koji Vlada nije prihvatila, jer u konačnici oni ne mijenjaju suštinu Zakona. Izmjene i dopune zakona prvenstveno idu ka tome da se postupi po odluci Ustavnog suda Federacije“, pojasnio je Husein Rošić, premijer Vlade USK-a.

Tokom rasprave o Zakonu, odbijeno je traženje načelnika ove općine da Petrovčani imaju značajniji udio u upravljačkim strukturama Šumsko-privrednog društva Unsko-sanske šume.

Odbijeni su i amandmani zastupnika čije stranke podržavaju ovaj sastav Vlade. Zastupnik DF-a usprotivio se odredbi u Zakonu koja korisnika šuma smatra odgovornim za eventualnu štetu bez obzira kako je ona nastala.

„Nije sporno da će korisnik biti odgovoran za čuvanje šuma, ali se ne može svakako prevaliti odgovornost za nekoga ko je te šume pokrao“, rekao je Sanil Hasić, zastupnik DF-a u Skupštini USK-a.

Hasić se također usprotivio odredbi o određivanju vlasništva nad privatnim šumama, a istu primjedbu imala je i opozicija. U A-SDA također smatraju da je redoslijed usvajanja Zakona trebao ići drugačijim redoslijedom.

„Trebamo cijeniti više nivoe vlasti, u suštini da se zakon prvo donese na federalnom nivou pa da se onda naš zakon usvoji i uskladi sa federalnim propisom“, tvrdi Rasim Pajić, predsjednik Kluba A-SDA u Skupštini USK-a.

Zakon bi trebao osigurati domaćinski odnos u svim institucijama u Kantonu koje gospodare najznačajnjim krajiškim bogatstvom. Jer odnedavna hapšenja bivših direktora, lugara, a i ona koja se kuloarski najavljuju, pokazuju da su krajiške šume služile pojedincima za enormna bogaćenja.

Related posts

Djecu ne treba štititi od prljavštine

NOVI GRANT/ USAID: DIASPORA PARTNERSHIPS

Koji kukuruz posijati u moru ponude?

Leave a Comment