UPOZORENJE bivših kuhara: Ovo nikad ne jedite u restoranu!

Ako teško odlučujete što ćete naručiti kada sjednete u restoran, zamislite kako je tek ljudima koji su radili kao konobari ili kuhari i znaju točno kako se koje jelo sprema.

Kuhari i konobari koji su nekad bili dijelom kuhinjskog osoblja su otkrili obroke koje uvijek izbjegavaju naručivati kada izađu u restoran. Među jelima koja nikad ne naručuju su i salate – neki tvrde da one mogu biti i do sedmicu dana stare. Također ih odbija natpis “ponuda dana” jer se takva jela često rade od ostataka.

Neki su rekli da nikada neće naručiti piletinu jer, kako kažu, restorani često nedovoljno skuhaju ovo meso, osobito ako je gužva pa su pod povećanim pritiskom. To onda može uzrokovati trovanje hranom.

Drugi su tvrdili da konobari često stavljaju salatu u zdjelice golim rukama, tako da uvijek izbjegavaju naručivati salate.

Članovi kuhinjskog osoblja odgovarali su na pitanje: “Kuhari i konobari  koju vrstu jela uvijek izbjegavate kad jedete u drugom restoranu i zašto?”

“Piletinu. Previše sam puta vidio nedovoljno kuhanu piletinu ili zbog gužve ili zbog lijenosti kuhara. Ako i naručim piletinu u restoranu, obvezno provjerim u kakvom je stanju prije prvog zalogaja. Nažalost, vidio sam da mnogi restorani imaju ovaj problem”

“Nikad ne naručujte salatu. Pogotovo ne salatu kao prilog glavnom jelu. To s*anje gotovo nikad nije oprano i zna biti staro najmanje sedmicu dana.”

“Riblje specijalitete. Pogotovo na početku sedmice. Otprilike od ponedjeljka do srijede. Vrlo je vjerojatno da je ostala od vikenda, a možda čak i od prošlog četvrtka. Također, ako je u pitanju samo jedan glavni sastojak koji je naveden na meniju, to znači da vjerojatno stoji već neko vrijeme.”

“Juhu, specijalitete i pileća krilca. Zamislite da radite noćne smjene i gledate na stotine pilećih krila koja se stavljaju u fritezu i udišete onaj miris pileće masti i sokova koji isparavaju iz posude u kojoj meso stoji prije stavljanja na pečenje. To je miris koji ne možete ne osjetiti. Nije to nužno neugodan miris, ali mi je od njega postalo mučno.”

“Juhu dana. To su obično samo ostatci od jučer.”

“Juhu ako je kasno. Ona je tada stajala na toplom cijeli dan.”

“Dnevni se specijaliteti obično rade od sastojaka koji najdulje stoje u kuhinji. Piletina je dosadna i precijenjena za ono što dobijete. Izbjegavam naručivati bilo što s piletinom što si ne mogu spremiti sam.”

“Ovisno o restoranu, ali svako jelo sa sushijem treba izbjegavati. Narudžbe za vikend dolaze u četvrtak i sve ono što ostane prodaje se po akcijskoj cijeni u ponedjeljak.”

“Ja se ne usuđujem jesti salatu. Toliko sam puta vidio kuhare kako nepokrivenim rukama diraju salatu, a nitko od njih prije toga ne opere ruke dovoljno dobro.”