Image default
Arhiva

Univerzum se “povećao”

Svemirski teleskop Hubble, odnosno njegove fotografije koje se sakupljaju već dugih 20 godina, mogle bi potvrditi da naš univerzum u sebi sadrži veći broj galaksija nego što smo mislili.

Štaviše, taj broj ne samo da je veći – već predstavlja potpuni zaokret u shvatanju svemira koji smo u stanju posmatrati. Riječ je o prečniku od blizu 90 milijardi svjetlosnih godina za koji još uvijek mislimo da sadrži blizu 200 milijardi galaksija.

Ipak, takvo razmišljanje će se uskoro morati promijeniti jer Hubble daje naznake kako naše okruženje sadrži od 10 do 20 puta više galaksija nego što se mislilo! Iako su i ranije postojale procjene da bi pravi broj galaksija trebao biti znatno veći, sada su tu prvi opipljivi dokazi.

Analizirajući nove podatke, tim predvođen Christopherom Conseliceom sa Univerziteta u Nottinghamu došao je do zaključka da je rani svemir sadržavao i do 10 puta više galaksija nego danas. Riječ je o manjim galaksijama koje su kasnije sudaranjem formirale veće nakupine zvijezda koje vidimo danas.

Oni su procijenili da veći broj galaskija, njih 90 posto, uopće ne možemo vidjeti, čak ni kada je u pitanju “vidljivi” prostor svemira. Problem je tehničke prirode jer nam za posmatranje najudaljenijih tijela koja teoretski možemo vidjeti trebaju znatno moćniji teleskopi.

Tako dolazimo do broja od vrtoglave dvije hiljade milijardi galaksija (2.000.000.000.000). Ukoliko u obzir uzmemo da naša galaksija ima od 100 do 300 milijardi zvijezda onda dolazimo do zaključka da naš svemir ima najmanje dvije trilijarde ili dvije hiljade triliona zvijezda (2.000.000.000.000.000.000.000). Ipak, postoje galaksije koje u sebi sadrže hiljade milijardi zvijezda tako da se ovaj broj povećava na dva kvadriliona.

Related posts

BiH: Registrovano skoro 60.000 oldtajmera

Vremenski bilten

Ombudsman huška državu protiv građana

Leave a Comment