Image default
Arhiva

Unilever, Beiersdorf i L'Oreal uvode halal certifikat

VODEĆI PROIZVOĐAČI ROBE ŠIROKE POTROŠNJE UVODE HALAL STANDARD

Halal certifikat je službeno priznanje da je proizvod proizveden u skladu s muslimanskim šerijatskim zakonom…

Neki od najvećih svjetskih proizvođača robe široke potrošnje proizvode halal kreme za lice i šampone za Indoneziju uoči stupanja na snagu novog zakona o označavanju na tom golemom tržištu, a sve to u sklopu širih nastojanja da povećaju opskrbu rastuće muslimanske populacije kako im usporava prodaja na mnogim zapadnim tržištima, prenosi Vecernji.ba.

Kompanije Unilever, Beiersdorf i L'Oreal nalaze se među multinacionalnim kompanijama koje prilagođavaju svoje opskrbne lance tom najvećem svjetskom tržištu s većinski muslimanskim tržištem.

Zakon, prvi takve vrste u Indoneziji, zahtijeva da se hrana od 2017. obilježava s oznakom halal, kozmetika od 2018., a lijekovi od 2019. godine.

U spomenutim kompanijama ističu da će potražnja za halal kozmetičkim proizvodima ili onima usmjerenim na specifične probleme, kao što su kosa prekrivena velom, jačati kako bude rasla muslimanska srednja klasa. Napominju da bi Indonezija mogla utjecati na druge zemlje poput Malezije, gdje su halal proizvodi koji se proizvode lokalno ili u malim tvrtkama također popularni.

akos.ba

Related posts

Hormoni koji sprečavaju začeće

Stanje na cestama

Vremenski bilten

Leave a Comment