Image default
Arhiva

Una, jedna , jedina dobila svoj film

Una The One

 U Bosanskoj Krupi 24. novembra premijerno će biti prikazan film “Una – The One” njemačkog autora i režisera Jonasa Borinskog.

Film predstavlja jedinstvenu priču stranih i domaćih ribolovaca o iznimnim ljepotama Une i važnosti očuvanja tog prirodnog blaga. Tema je rijeka Una sa kompletnom florom i faunom kao jedna od posljednjih nedirnutih rijeka u Evropi. Poseban akcent je stavljen na njeno najveće bogatstvo, a to je mladica – riba koja se u Evropi kao ugrožena vrsta nalazi na tzv. crvenoj listi.

“Una – The One” dio je velikog projekta “Save the blue heart of Europe” koji se bavi zaštitom rijeka Balkana ugroženih pred najezdom energetskih lobija koji, prema riječima autora, žele domaće rijeke iskoristiti za privatni profit, a u isto vrijeme trajno im promijeniti strukturu, floru i faunu.

Priču za cijeli projekt su osmislili Christof Menz, Uwe Rieder, Jonas Borinski i Anes Halkić.

“Film je nastao kao prijeka potreba zbog onih koji imaju planove za balkanske rijeke. Postoji plan da se na Balkanu napravi preko 2.000 mini-brana i hidrocentrala kako bi to energetski lobiji iskoristili u svoje svrhe. Znamo već šta se dešava na Sani, Drini da ne pričam, i to toliko utječe na floru i faunu tih rijeka da je to neopisivo.

Ostala je još nekolicina rijeka za koje se vrijedi boriti i za koje se ljudi bore .Piše: M. Ć./Klix.ba

Na Kruščici se već godinama lokalno stanovništvo bori protiv istih lobija. Una je jedna od rijeka koje su još uvijek nedirnute i stanovništvo ovog kraja je već odavno opredijeljeno da je zaštiti pod svaku cijenu. Film je dodatan podstrek u tom pogledu i nudi informacije pred kakvim se izazovima naša rijeka nalazi”, rekao je Halkić za Klix.ba.

Snimanje filma je započeto u junu 2016. godine, a završeno je u maju ove godine. Kadrovi su snimani na području Bosanske Krupe i Bihaća, a simbolično su obuhvaćeni periodi ljeta, jeseni, zime i proljeća.

Snimanje, montažu i produkciju filma potpisuje Jonas Borinski, a stručni saradnici u filmu su Boris Davidov i Urlich Eichelmann.

Materijalnu i tehničku podršku su obezbijedili: Patagonia, Una discovery – pro guides (BiH), Pro-guide flyfishing (Austria) i Brother on the fly (Njemačka).

Snimanje filma tehnički su pomogli: Općina Bosanska Krupa, NP “Una” Bihać, Restoran “Alga” Bosanska Krupa, Restoran “Makaba” Bosanska Krupa i USR “Krusnica” Bosanska Krupa.

Premijera filma u Bosanskoj Krupi održat će se 24. novembra u Velikoj sali Doma kulture u 18:30 sati.

Dobro došli ….

Related posts

30 i kusur pravih savjeta za zdravlje

SAVJETNICI

Kako se nositi s toksičnim ljudima?

SAVJETNICI

Svi unutrašnji faktori koji uzrokuju bubujice

SAVJETNICI

Leave a Comment