UN mora hitno reagovati u Mijanmaru

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je danas telefonski razgovor sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom u vezi sa dešavanjima u Mijanmaru, gdje su muslimani na području Arakana izloženi masakru i progonima, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Erdogan je Guterresu poručio kako UN mora hitno reagovati kako kriza u Mijanmaru ne bi bila još više produbljena. Turski predsjednik je naglasio značaj međunarodne zajednice u rješavanju krize u Mijanmaru, rekavši kako je djelovanje međunarodne zajednice u pravcu donošenja rješenja od vitalnog značaja.

Predsjednik Turske Erdogan je istakao kako moraju biti iskorišteni svi mehanizmi kako bi bio izvršen pritisak na mijanmarske vlasti, a Turska je spremna učiniti i više nego do sada u cilju dopremanja humanitarne pomoći ugroženim stanovnicima Arakana.

Oružane snage i budistički monasi nastavljaju napade na muslimane u Arakanu, u Mijanmaru. Pripadnici snaga sigurnosti pale sela muslimana koji su pobjegli od nasilja i masakra nad njima. U napadima je stradao veliki broj muslimana. Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima se nalazi i Amnesty International (AI) masakre u Arakanu nazivaju genocidom, a osude su stigle iz svih dijelova svijeta.

Glasnogovornica Evropskog vijeća Rohinja Anita Schung u ponedjeljak izjavila kako je mijanmarska vojska za tri dana u napadima izvedenim u Arakanu usmrtila između dvije i tri hiljade muslimana.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohinja muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.