Čak i prekidač s prigušivačem svjetlosti može u potunosti promijeniti enterijer. Rasvjeta može biti nametljiva ili neprimjetna. Idealno je postizanje ravnoteže između ambijentalne i radne rasvjete, ali svjetiljke uvijek trebate birati imajući u vidu njihovu posebnu namjenu i znati kakav im je učinak na bliske površine i materijale.

Dani stropne svjetiljke s jednom žaruljom u centralnom dijelu sobe davno su prošli, a obilje uzbudljivih, prilagodljivih sistema omogućuje maštovito oblikovanje prostora i dobru osvjetljenost. Pri planiranju računajte na ugrađenu rasvjetu, pa u sobu uvedite električnu instalaciju prije početka dekoriranja. Zatim dodajte utičnice za svjetiljke i drugu vrstu rasvjetnih tijela.

Kad birate svjetiljke i pribor, morate znati kakvu vrstu svjetlosti daju različite sijalice. Klasične tungstenske sijalice imaju toplu svjetlost, ali se jako griju. Halogene sijalice nude najprirodniju ravnotežu boja, dok fluoroscentne imaju hladnu, donekle tvrdu svjetlost. Štedne sijalice se ne griju, a imaju i toplu i hladnu svjetlost, tako da možete odabrati onu varijantu koja vam najviše odgovara. Kada je u pitanju najnovija LED tehnologija, boja svjetlosti može biti hladna, topla i prirodna bijela.

Ako vam je veoma važno smanjiti potrošnju energije, izaberite svjetiljke i opremu koje koriste dugotrajnu i učinkovitu – LED rasvjetu. Takve svjetiljke imaju minimalno 60 posto manju potrošnju električne energije od usporedivih svjetiljki drugih tehnologija. Efikasnost LED svjetiljki je daleko veća od bilo koje druge tehnologije, kako u diodama tako i u napajanju. Emisija infracrvenog zračenja tj. nepotrebne topline u okoliš je minimalna.

Stubišta, predsoblja i pristupi pomoćnim prostorima, na primjer hodnicima i podrumima, moraju biti dobro osvjetljeni. Svjetiljke ne moraju biti učvršećene na zid ili strop, već nisko postavljene da dobro rasvjetljavaju stepenice.

Podna svjetiljka
Podne lampe mogu biti glavni izvor rasvjete u prostoru, a mogu imati samo dekorativnu svrhu. Koriste obične, halogene, štedne ili LED sijalice. Njeni jedini nedostaci su to što nekome može zasmetati njen kabl, a zauzima jedan dio podnog prostora.

Viseća svjetiljka
Privlačna po svrsishodnoj jednostavnosti, trpezarijski prostor ili prostor za sjedenje obasjava toplom svjetlošću. Prednosti ovakvog načina rasvjete su u tome što stvara ugodno ozračje, pomaže stvoriti žarišnu tačku u sobi, a visina se prilagođava po potrebi.

Nedostatak viseće svjetiljke je što je pričvršćena za plafon, pa se ne može micati, kao i činjenica da se ne može nagnuti da usmjeri svjetlost u željenom pravcu.

Stolna svjetiljka
Idealna za noćni ormarić ili stolić u dnevnoj sobi, ta klasična svjetiljka stvara meku, raspršenu svjetlost. Lako se prenosi, jeftinija je od stojeće svjetiljke i ne blješti jer je sijalica zaklonjena. Mane su joj što daje premalo svjetlosti za rad i što zauzima mjesto na stolu.

Zidna svjetiljka
Zidne svjetiljke daju mekanu, ravnomjernu, neizravnu rasvjetu, pogodnu za ozračje dnevnog boravka. Njena prednost je što ona naglašava arhitekturna svojstva, a nedostaci su u tome što se žice moraju ugraditi u zid. Nepogodna je za čitanje i rad i ne može se pomicati.

Radna rasvjeta
Prednosti ovakvog načina rasvjete je u tome što su svjetiljke skrivene pa ne blješte, na radnu ploču bacaju jaku svjetlost, ne griju se pa ne oštećuju namještaj. Njihovi nedostaci se ogledaju u tome što je skrivanje ožičenja veoma teško.

Ostavite Vaš komentar!