Umjesto lijeka, pojedite bananu: Za šta je sve dobra?

Banane sadrže mnogo vlakana i različite vrste šećera – mnogo više od bilo kojeg drugog voća.

Ovo nevjerovatno voće može da vam pruži veliku količinu energije, a u nekim slučajevima djeluje bolje od tableta. Iz tog razloga ne morate nikada biti u dilemi oko banana.

Banane su super hrana koja je vrlo korisna za naš organizam.

Za šta se sve preporučuje konzumacija banana?

Visok krvni pritisak

Nedostatak kalijuma i prekomjerna konzumacija soli može da ima izuzetno negativne posljedice na naše tijelo, posebno na krvni pritisak. Jedna banana sadrži 460 mg kalijuma i 1 mg natrijuma. Dakle, poželjno je konzumirati jednu bananu ujutru i tako održavati normalan nivo krvnog pritiska. Banane su zapravo bogat izvor kalijuma, koji pomaže i za normalan rad srca, prenosi B92.

Depresija

Banane takođe pomažu kod depresije zbog prisutnosti triptofana koji podstiče izlučivanje hormona sreće – serotonina. Sve što treba da uradite kako bi poboljšali svoje raspoloženje u nekoliko minuta je da pojedete bananu. Osjećaćete se mirno i imati osjećaj zadovoljstva.

Stres

Stres može da smanji nivo kalijuma, a to može da ima negativno dejstvo na metabolizam. Budući da nas banane snabdjevaju kalijumom, u stresnim situacijama su više nego poželjne. Kalijum će ubrzati probavu, ali i regulisati količinu vode u tijelu, i na taj način poboljšati rad srca.

Probava

Banane sadrže mnogo hranljivih vlakana i pektin – materiju koja pomaže kod detoksikacije i pospješuje probavu. Banane takođe smanjuju nadutost, a jednako dobro djeluju kod zatvora i proljeva. Takođe mogu da spriječe i gorušicu.

PMS

Banane sadrže mnogo vitamina B6 koji su vrlo korisni za vrijeme PMS-a. Vitamin B olakšava predmenstrualne simptome i pomaže u smanjenju bolova u stomaku i popravljanju raspoloženja.