Image default
Arhiva

U Zagrebu je otvoreno još nekoliko ambicioznih mjesta

Ove godine se puno pričalo o nekoliko novih mjesta u Zagrebu. O slastičarnici Time možda najviše. Mediji i društvene mreže bili su krcati recenzijama i slikama iz najluksuznije i najskuplje hrvatske slastičarnice koja je četiri mjeseca kasnije još uvijek jedno od razvikanijih mjesta u gradu.

Osim Timea, otvoreno je još nekoliko ambicioznih mjesta. Recimo, dobili smo prvu pravu francusku kreperiju, otvorena je u Masarykovoj i tamo rade neke od naboljih palačinki u gradu. U 2017. su, inače, dominirale slastičarnice. Recimo, onaj slatki trešnjevački lokal Choco Café ove godine je postao sasvim ozbiljan lanac; otvorili su tri nove lokacije – u Teslinoj, Petrovoj i na Savici.

Napokon je otvoren i Pupitres, vinski bar naše najpoznatije sommelierke Jelene Šimić Valentić, a osim barova i slastičarnica, kroz posljednjih 12 mjeseci otvoreno je i nekoliko uzbudljivih restorana. I dok vam naš izbor najzanimljivijih lokala donosimo u nastavku, restorane smo ostavili stručnjacima, chefovima i kritičarima, koji su za Telegram odabrali listu najboljih koji su otvoreni u 2017.

1. TIME, TESLINA 14

Slastičarnica Time, otvorena u Teslinoj, bila je daleko najiščekivanije novo mjesto ove godine, koje su zajedno otvorili jedan od uzbudljivijih hrvatskih mladih slastičara Robert Hromalić te ekipa restorana Time, na čelu s Davorom Bienenfeldom. U minijaturnom, luksuzno uređenom prostoru od 15-kvadrata u ponudi imaju tek nekoliko vrsta vrhunskih kolača, a svaki drugi tjedan jednu vrstu zamjenjuju drugom. Trenutno možete probati gibanicu (40 kuna), lemon confit cheesecake od kravlje skute (40 kuna), lješnjak (35 kuna), amarena višnja (38 kuna), a do kraja godine imaju i kolač vanilija ruža (38 kuna). Kako nam je Hromalić objasnio, svaki kolač radi se zasebno, a koriste se isključivo kvalitetne i vrhunske namirnice poput, recimo, riblje želatine.

2. LE MIKA, MASARYKOVA 19

U Masarykovoj 19 je krajem kolovoza otvorena LeMika, prva prava francuska kreperija u Hrvatskoj. U Le Miki nude isključivo francuske specijalitete, a priprema ih Mika Alix, francuski majstor za crêpes i galettes. Unutarnji prostor je minijaturan, ali su zato uredili zimsku terasu koja je jedna od ambicioznijih u gradu. Na 30-ak kvadrata vanjskog prostora imaju 24 sjedeća mjesta. U ponudi imaju više od 60 jela kojima se cijene kreću od 15 do 53 kune, a zimski novitet su im kuhana vina te zimske varijante galettesa s kobasicama i umakom od roqueforta. Još jedna novost im je dostava na području šireg centra Zagreba.

3. PROGRAM, MARTIĆEVA 14F

Program bar je otvoren u Martićevoj ulici, na mjestu nekadašnjeg Divas Caffea i vrlo brzo je postao jedno od popularnijih mjesta u gradu. Kad smo ljetos razgovarali s vlasnikom Sašom Žerajićem, čovjekom koji je prije Programa vodio popularni Divas Caffe i Divas bistro, rekao nam je kako je ideja da svakih pola godine pomalo mijenjaju interijer; izložbama, instalacijama i djelima mladih umjetnika koji tek izlaze s akademije.

U ponudi, osim kahve, imaju Katine bezglutenske kolače i slana jela, crnu limunadu s aktivnim ugljenom te druge cijeđene sokove, čajeve te, kako kažu, veliki izbor vina, craft… Cijene kolača su im od 17 do 19 kuna, slana zlijevka košta 12 kuna, a Lavazzina kavica Super Crema je 9 kuna…

4. CHOCO CAFÉ, PETROVA 167, TESLLINA 12

Choco Café je ove godine postao vrlo ozbiljan lanac. Nakon lokala na Trešnjevci i u Sopotu, u listopadu je otvoren Choco 3 u Petrovoj 167, nekoliko dana kasnije Choco 4 u Teslinoj 12 te potom Choco 5 na Savici, u ulici Zinke Kunc 3e. Svi prostori su uređeni u prepoznatljivom stilu prvog, trešnjevačkog Choco Caféa. Osim gomile vrsti kolača, kojima se cijene vrte oko 18 kuna, u ponudi imaju i doručak te ručak. Tako rade razne vrste štrukli, wrapova, salata…, a brojne vrste bogatih palačinki su im još uvijek zaštitni znak.

5. PUPITRES, FRANKOPANSKA

Pupitres je vinski bar naše najpoznatije sommelierke Jelene Šimić Valentić, otvoren u rujnu u Frankopanskoj. U njemu tridesetdvogodišnjakinja, koja iza sebe ima vinsku školu, 268 održanih radionica diljem Hrvatske i BiH, te brojna predavanja o vinu u školama i na fakultetima, osim što poslužuje vrhunska vina o njima i podučava.

Tako svako malo u Frankopanskoj 1 organizira razne radionice, a u Pupitresu se, uz bar, nalaze vinoteka i biblioteka. Cijene vina na čaše kreću se od 18 do 200 kuna, na karti imaju gotovo 250 vinskih etiketa i 21 šampanjac, a poslužuju i craft piva te koktele. Jelena je osmislila i meni Pupitres zalogajčići, a sastoji se od tri dijela. Prvi Za radostan početak dana nudi žitarice za 18 kuna, svježe voće i kroasane te tost. Drugi dio Uz čašu vina nudi platu Pupitres koja se sastoji od Drniškog pršuta, selekcije sireva od Gligore, malo maslina, paprika punjenih sa sirom, a košta 85 kuna. Moguće je naručiti i samo platu sira za 40 kuna ili brusketu za 14 kuna.

6. HUGO’S, JARUNSKA

Hugo’s je otvoren prije dva mjeseca, nalazi se u Jarunskoj 5b te funkcionira kao dnevni kafić i noćni bar. Jedna od zanimljivijih stvari koje imaju u ponudi je opcija Make Your Own Gin, kojom gosti sami mogu kreirati svoje piće od gina kombinirajući gin, tonik, začinsko bilje, papar i boje. Fora je što gostima nude i igre, koje naravno uključuju alkohol, poput Prosecco ponga. Inače u ponudi imaju i knjige koje možete čitati uz jutarnju kahvu. Cijene kahve su, ovisno o vrsti, od 7 do 12 kuna.

7. LA MARQUISE, REBAR 25 I BUKOVAČKA 25

La Marquise je kombinacija francuske slastičarnice i pekarnice. Prvu su otvorili  na adresi Rebar 25. Ovaj mjesec su otvorili novi lokal na Bukovačkoj 25, a u siječnju planiraju otvoriti i treći u Centru Bundek. Iza svega stoji bračni par iz Francuske Celine i Sebastian Vermant, a partner u projektu im je Emil Bakić. Svi proizvodi su, kako kažu, prirodni i bez dodanih konzervansa. Od kolača imaju, recimo, eclaire za 20 kuna, mille-feuille za 22, macarone za 8, tropezienne za 20 i pinguin za 26 kuna. U ponudi imaju i nešto bezglutenskih proizvoda.

8. PIXIE ESPRESSO BAR

Pixie Espresso Bar otvoren je u listopadu. Nalazi se preko puta studentskog doma Stjepan Radić na Savi, u Horvaćanskoj 23a. Njegov vlasnik Stjepan Šinko kaže da su fokusirani na vrhunsku kavu, zbog čega luhaju samo Cogito Coffee, brend koji odnedavno tamo možete kupiti i za doma. Cijene šalica kave su, ovisno o vrsti, od 9 do 13 kuna. Tvrde da želi manju, ali kvalitetnu ponudu. Tako recimo, drži čajeve koje naručuju iz Samovara iz Rijeke, Mashtel rakije i likere iz Zadra te sirupe za sok od maline, bazge i mente iz Koprivnice.

9. BELLUCCI COFFEE & WINE BAR

Bellucci Coffee & Wine bar otvoren je u veljači na Trešnjevci, na adresi Višnjevac 4, gdje osim vina i uobičajenih pića, nude fine sireve, pršut, kolače, kruh ispod peke… “Htjela sam otvoriti bar u ovom zapadnom dijelu grada jer smatram da sve fine lokacije ne moraju biti smještene u centru”, ispričala nam je tadavlasnica Suzana Paparić. Tvrdi da je njihova ponuda drugačija od ostalih sličnih mjesta. Sami radimo svoj cheese i tiramisu. Držimo razne plate i tortilje. Imamo najbolji drniški pršut, sireve iz poznate paške sirane Gligora i Biogal daruvarske sirane”, rekla je Paparić. Plate s premium sirevima stoje 35 kuna, velika plata i sir je 79 kuna.

10. APERITIVO BAR, EUROPSKI TRG

Aperitivo Bar otvoren je u Vlaškoj 9, na Europskom trgu. Ima nešto manje od 600 kvadrata i podijeljen je na četiri cjeline: bar, shop, vinska soba i cigar room.

Related posts

Stanje na cestama

SAVJETNICI

Slovenija: Novi oglasi za slobodna radna mjesta

SAVJETNICI

Hitno: Tražimo radnika u pekari u Njemačkoj, Limbach

SAVJETNICI

Leave a Comment