Image default
Arhiva

U USK-a (B.Krupa i Cazin) proglašeno stanje prirodne nesreće

Stanje na području Unsko- sanskog kantona danas je nešto bolje, ali prema podacima kojima raspolaže operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite usljed jakog vjetra koji je puhao posljednja dva dana na većem broju objekata pričinjena je materijalna šteta, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Muharem Kartal, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite USK-a.

“Šteta je pričinjena uglavnom na krovnim konstrukcijama i to u gradovima Bihać i Cazin, te općinama Bosanska Krupa, Velika Kladuša i Sanski Most. U općinama Bužim, Bosanski Petrovac, Ključ prema podacima službi civilne zaštite nema prijavljene štete. U ovoj nesreći koji je zahvatila USK-a nije bilo povrijeđenih lica na svu sreću”, naveo je Kartal.

Istakao je da je zbog jakog vjetra koji je zahvatio Unsko-sanski kanton bilo više prekida u snabdijevanju električnom energijom. Bez napajanja električnom energijom i trenutno su dijelovi Bihaća, odnosno deset kilovoltni dalekovod Golubić – Pritoka i trafostanica Zobnica – Jelača greda, dio Cazina, odnosno deset kilovoltni dalekovod Podgradina i Ljubijankići, te dio Velike Kladuše (Crvarevac) i Sanskog Mosta (Majkić Japra).

“Što se tiče kiše koja pada trenutni vodostaj rijeke Une iznosi 75 centimetara, a kritična tačka je 100 centimetara. Nema još nikakve opasnosti od poplava. U Sanskom Mostu vodostaj rijeke Sane iznosi 222, a kritična tačka je 380. Nadamo se da će kiša uskoro prestati i da neće biti problema”, naveo je Kartal.

Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona jučer je izdalo preporuku o privremenoj obustavi nastave u školama.

“Jučer smo se pridržavali toga, odnosno većina škola se pridržavala. Danas je ta preporuka van snage. S vremena na vrijeme kiša pada tako da mislim da nema problema za odlazak djece u školu”, naglasio je Kartal.

O procjenama šteta pričinjenim na području Unsko-sanskog kantona direktor Kantonalne uprave civilne zaštite USK-a ističe da je rano govoriti “da ne bi zbunjivali građanstvo”.

“Općina Bosanska Krupa je proglasila stanje prirodne nesreće, nakon toga toga je procedura da Komisija za procjenu šteta odlaze na lice mjesta i vrše procejne. Grad Cazin se sprema na isto. Razgovarao s načelnikom CZ Grada Cazin i oni naime, pripremaju proglašenje prirodne nesreće. Dakle, imaju uvjete, šteta je bilo. Da bi proglasili stanje prirodne nesreće morate imati uvjete, odnosno da štete budu u granici kada se proglašava stanje prirodne nesreće. Grad Cazin i općina Bosanska Krupa su po sadašnjim informacijama i njihovim najavama proglašenja stanja prirodne nesreće najgore prošle od posljedica jakog vjetra”, naveo je Kartal.

Related posts

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Blokada točkova / Sarajevo: Počinje novi način kažnjavanja za nepropisno parkiranje

SAVJETNICI

Palestincima donirao 221 milion dolara

SAVJETNICI

Leave a Comment