Image default
Arhiva

U Tursku ove godine izvezeno 6.100 tona mesa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je za šest mjeseci ove godine iz BiH u Tursku izvezeno 6.100 tona iskoštenog mesa, odnosno u bruto iznosu 14.000 tona, vrijednosti 70 miliona KM.

Šarović je rekao novinarima u Sarajevu da je od ukupne količine izvezenog mesa u Tursku dvije trećine porijeklom iz Republike Srpske, a jedna trećina sa teritorije Federacije BiH.

“Taj je izvoz najviše ostvaren sa područja Semberije, Posavine i prostora Gradiške, odnosno Kozarske Dubice”, naveo je Šarović.

On je istakao da su ostvareni značajni benefiti kako za stočarski sektor, tako i za neke druge institucije, službe, aerodrome, industriju mesa, prerađivački i uslužni sektor.

Šarović je naveo da je sva količina mesa porijeklom iz BiH u skladu sa dogovorom sa turskom Vladom.

“Ovaj aranžman je za razliku od 2015. godine prošao bez bilo kakvih incedenata ili zloupotreba, što je znak da je sistem unaprijeđen i da je poboljšan u odnosu na predhodnu godini kada smo došli u priliku da izgubimo ovaj značajan izvozni posao za BiH”, naglasio je Šarović.

On je napomenuo da je ovaj put bio jedan isporučilac i da je aranžman realizovan preko Aerodroma Tuzla.

“Moguće je da u narednoj godini bude i drugačiji način transporta, ali to zavisi od Evropske komisije, ako bude dozvolila prevoz drumskim putem”, rekao je Šarović.

On je naveo da je prije nekoliko dana boravio u Turskoj i da su izvršene odgovarajuće pripreme za novi posao u 2017. godini u najmanje dosadašnjoj, a vjerovatno i u većoj količini.

“O tome je postignuta puna saglasnost sa ministrima u Vladi Turske”, rekao je Šarović.

On kaže da se očekuje novi tender vjerovatno u drugoj polovini 2017. godine, odnosno nekoliko mjeseci prije nego što je to bilo u aranžmanu za 2016. godinu.

“U završnoj fazi su pregovori sa turskom stranom oko izmjene i dopune Sporazuma o slobodnoj trgovini kojim je predviđeno da kvota za izvoz mesa u Tursku bude stalna, a ne godišnja na osnovu jednostrane odluke turske Vlade, što će biti značajno unapređenje, garancija i bezbjednost stočarskom sektoru u BiH da može dugoročno da planira ovaj posao”, rekao je Šarović.

On je potvrdio da je za 2017. godinu produžena suspenzija carinskih stopa kad je riječ o uvozu repromaterijala.

“To je pitanje koje je važno za značajan broj privrednih subjekata u BiH, posebno u okviru obućarske, tekstilne i kožarske industrije. Izvršena je suspenzija jednog broja carinskih stopa kao što je to bilo ove godine”, rekao je Šarović.

Related posts

Banana u borbi protiv kašlja

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Biometerološka prognoza

SAVJETNICI

Leave a Comment