U srijedu 14. decembra skup podrške narodu Sirije i Halepa

Miting podrške “Sarajevo – Metropole svijeta za Halep i Siriju“ održat će se u srijedu, 14. decembra na platou ispred BBI centra sa početkom u 15 sati u organizaciji kulturnih udruženja, organizacija civilnog društva, akademske zajednice i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Cilj ovog zajedničkog poduhvata je podrška stanovnicima Sirije, posebno grada Halepa, te poziv stanovnicima evropskih i svjetskih metropola da se i sami priključe aktivnoj svjetskoj kampanji #StandWithAleppo.

bana_sirija– Bane Alabed, sedmogodišnje djevojčice koja je bila simbol horora u istočnom Alepu u Siriji –

Naglašavajući da miting nema nikakvu vjersku niti političku pozadinu te da isključivo ima za cilj podršku narodu Sirije, organizacioni odbor ističe da je patnja naroda Sirije i posebno Halepa univerzalna.

«Kao grad koji je preživio najdužu opsadu u eri modernog ratovanja, kao građani i građanke Sarajeva, želimo i narodu Sirije poručiti da razumijemo patnju i užas kroz koji prolaze te istovremeno pozvati svjetske moćnike na adekvatnu reakciju, zbog čega očekujemo veliki odziv na ovaj događaj», poručio je Organizacioni odbor.

aleppo

“Ovim protestom želimo podići svijest o javnosti i poslati poruku o ubijanjima nevinih ljudi u Siriji. Svjedoci smo da se prolijeva krv nedužnih civila, što je u suprotnosti sa svim međunarodnim normama i konvencijama. Ne želimo prešutno prelaziti preko problema i želimo jasno reći da se sukob u Siriji tiče svih nas, a ne samo svjetskih moćnika koji na sirijskoj ploči igraju svoju partiju šaha“, naveli su iz organizacionog odbora te pozvali građane i građanke da se pridruže mitingu.

Na kraju mitinga, zajednička poruka građana Bosne i Hercegovine zvanično će se proslijediti svim ambasadama u BiH, NATO Savezu, Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i drugim relevantnim međunarodnim organizacijama.

AKOS, u okviru Koordinacije bošnjačkih NVO, je jedan od suorganizatora Mitinga podrške narodu Sirije i Halepa.

Akos.ba