Image default
Arhiva

U regiji prava epidemija ospica, u BiH samo sporadični slučajevi

Većina zemalja regije se u posljednjih mjesec suočava sa pravom epidemijom ospica.

Tako su u Srbiji od prošle sedmice na snazi preventivne mjere, dok je stanje na Kosovu mnogo teže – tamo je jedno dijete preminulo.

Istovremeno, i u Hrvatskoj se konstatno povećava broj zaraženih ospicama, te su naređene mjere prevencije kako ne bi došlo do eventualne epidemije.

Situacija mirna

Kada je u pitanju BiH, situacija po pitanju morbila je mirna. Kako su potvrdili za Avaz.ba iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije, registriraju se samo sporadični slučajevi.

– Za sada je epidemiološka situacija u FBiH, po pitanju morbila, mirna. Prema prijavama koje Zavod za javno zdravstvo FBiH dobiva od kolega iz kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, registriraju se samo pojedinačni (sporadični ) slučajevi ovoga oboljenja – kazali su nam iz Zavoda.

Naglašeno nam je kako je od početka godine pa do kraja septembra registrirano 19 slučajeva morbila.

– U prve tri sedmice oktobra nije prijavljen nijedan slučaj – kazali su nam i dodali šta je najbolji lijek protiv morbila:

– Vakcinacija djece, redovno i na vrijeme je najbolja mjera koja može spriječiti bolest protiv koje se vakcinacija vrši. Cilj je da se vakciniše više od 90 posto djece (95 posto), kako bi zaštitili najosjetljiviju populaciju, one koji su premladi za vakcinaciju (bebe), trudnice i osobe koja se ne mogu vakcinisati zbog nekih medicinskih razloga – kazali su nam.

Ipak, naglašeno je da se posljednjih godina u Federaciji javlja sve više zaraznih bolesti.

– Glavni razlog za to jeste pad obuhvata vakcinacije, koji se bilježi u Federaciji BiH zadnjih godina, za sve vakcine iz programa obavezne imunizacije, slabi kvalitet kolektivnog imuniteta populacije protiv određenih zaraznih bolesti, što prijeti ponovnim sporadičnim ili epidemijskim javljanjem bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom – rečeno je.

Kada je u pitanju situacija u Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u toku 2017. godine prijavljena su četiri pojedinačna slučaja morbila koji se vode kao „mogući slučajevi“, jer nisu laboratorijski potvrđeni.

– U ovom trenutku nema oboljelih od morbila, niti je bilo registriranih epidemija nakon velike epidemije  2014. i 2015. godine, kada je registrirano 4064 oboljelih osoba. Obuhvat vakcinacijom MRP vakcinom u tom periodu je iznosio 86 posto (2014.) i 87,6 posto (2015.) – kazala je za Avaz.ba dr. Ljubica Jandrić, spec. epidemiolog u IJZ RS .

Apel za vakcinaciju djece

Dodala je kako se obuhvat vakcinacijom MRP koja štiti od morbila smanjio.

– Obuhvat vakcinacijom MRP vakcinom koja štiti od morbila (malih boginja), rubeole (crvenke) i parotitisa (zaušnjaka) u 2016. godini, prvom dozom (navršena 1. godina)  iznosio je 74 posto, a drugom dozom 84 posto (polazak u školu), što je nizak obuhvat, jer treba da bude 95 posto i više kako bi se stvorio kolektivni imunitet u cilju sprečavanja pojave epidemije. Također, vrlo značajno je napomenuti da pojedine regije imaju obuhvat oko 50 posto (grad Banja Luka 51 posto, Bijeljina 58, Istočno Sarajevo 44) – istakla je Jandrić.

Naglasila je kako je veoma važno da roditelji shvate ozbiljnost situacije i apelirala da se sva nevakcinisana djeca što prije vakcinišu MRP vakcinom, kako bismo spriječili nastanak epidemija ove tri bolesti. U svakoj sredini u kojoj postoje nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana populacija, rizik od izbijanja epidemije je veoma visok.

– Potrebno je stalno raditi na povećanju svijesti o značaju vakcinacije, jer je vakcinacija na neki način postala žrtva svog izvanrednog uspjeha. Putem društvenih mreža se šire netačne i neprovjerene informacije koje negativno utječu na stavove prema vakcinaciji, iz tog razloga tačne informacije se mogu dobiti od zdravstvenih radnika, na osnovu stručnih i medicinskih dokaza. Ovakvim trendom, smanjenjem obuhvata vakcinacijom postoji mogućnst pojave teških zaraznih bolesti koje su odavno iskorijenjene, eliminirane ili svedene na pojedinačne slučajeve, koje današnje generacije roditelja nisu imali prilike vidjeti – ističe Jandrić.

Preporučila je roditeljima da bez oklijevanja vakcinišu djecu u obaveznom kalendaru, jer je to za dobrobit zdravlja djece. avaz ba

Related posts

Ishrana djece: Ni ljuto, ni preslatko, ni preslano

SAVJETNICI

Bosanska Krupa vas poziva na „Proljetnu izložbu pčelinjih proizvoda“.

SAVJETNICI

Najviši stakleni most u Kini

SAVJETNICI

Leave a Comment