U Krajini tradicija se nastavlja: Otvoren „Cazinski sajam 2017“

Stočna izložba u Cazinu počela se održavati prije više od šezdeset godina i ta tradicija svakako ima svoju važnost

16. Kantonalna izložba stočarstva i poljoprivredne proizvodnje počela je sajmom domaćih proizvoda, a sutra će se održati tradicionalna izložba domaće stoke. Kako je istaknuo predsjednik Organizacijskog odbora i šef Službe za poljoprivredu Grada Cazina, Zuhad Porčić, i ove je godine osnovni cilj bio promovirati domaću proizvodnju i domaće poljoprivredne prizvođače.

– „Ujedno, kroz ovu manifestaciju nastojimo dati svoj doprinos podizanju svijesti o značaju i potencijalnima poljoprivredne proizvodnje, zaštiti domaćih poljoprivrednika i osigurati jedan obiman i organizacijski popunjen događaj čije koristi su višestruke“, rekao je Porčić.

Po riječima kantonalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, Dragana Polimanca, ovo je događaj koji zaslužuje podršku i ima veliki značaj za poljoprivredu ovog kraja.

– „Ja čestitam organizatorima i poljoprivrednim proizvođačima na trudu i zalaganju da ova manifestacija uspije i posebno mi je drago što ove godine možemo vidjeti još veći broj izlagača, ali i posjetioca. To dovoljno govori o značaju događaja i naravno, značaju naših poljoprivrednika“, istaknuo je ministar Polimanac.

Proglasivši 16. Kantonalnu izložbu stočarstva i poljoprivrede otvorenom, gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević, je naglasio da ovaj Sajam ima svoju tradiciju u svakom pogledu i da je to njegova najveća odlika.

– „Stočna izložba u Cazinu počela se održavati prije više od šezdeset godina i ta tradicija svakako ima svoju važnost. S druge strane, živimo u vremenu u kojem su i potreba i trend domaća i zdrava proizvodnja, a ovaj dio naše zemlje ima svoj potencijal u poljoprivrednoj proizvodnji. Zbog toga je ovaj događaj zapravo manifestacija svega onog što se oslanja na domaću poljoprivrednu proizvodnju, a ujedno i temelj za dalji razvoj i nadogradnju. Siguran sam da ćemo zajedničkim i kontinuiranim radom, gradeći ovu manifestaciju iz godine u godinu, postići taj krajnji cilj i svaki put iznova razmatrati nove uspjehe u domaćoj proizvodnji“, kazao je gradonačelnik Ogrešević.

Mališani iz Dječjeg obdaništa „Hasnija Omanović“ i ovogodišnji prvačići takođe, su obišli Sajam na kojem su domaći proizvođači posebno za njih poslužili zdravu užinu s medom, mlijekom i domaćim voćem.

Poseban program slijedi danas od 17 sati na Trgu zlatnih ljiljana kada će biti izabrane najbolje domaće masnice, a članovi kulturno- umjetničkih društava; Šturlić, Stijena, Hasan Mujezinović i Bajro Redžić izvest će posebnu promociju tradicionalnih običaja našeg kraja.