U FBiH stradalo 60 posto pčela: “Ovo je problem koji se ne smije zanemariti”

Tim će povodom Udruženje građana pčelara Tuzla u utorak održati i press konferenciju na kojoj će upozoriti da je usljed vrlo nepogodnih zimskih uvjeta, pčelinji fond na području Federacije BiH oštećen za oko 60 posto.

Portal Radiosarajevo.ba u bh. udruženjima pčelara doznaje da su stradanju pčela najviše doprinijeli jaka i duga zima, ali i pčelinje bolesti kao što su varoa i nozemoza.

 

Iz tuzlanskog Udruženja upozoravaju da pčele nisu mogle komunicirati s prirodom (izvesti pročisne letove) niti su se mogle pomjerati unutar košnice za hranom, što je rezultiralo velikim pomorom pčela.

Slično nam je rečeno i u Društvu pčelara Kantona Sarajevo, čiji su članovi izgubili oko 30 posto pčelinjeg fonda. I iz ovog društva su poručili da je prošla godina bila izrazito teška, te da su prinosi meda izuzetno slabi.

Tuzlansko Udruženje uputilo je i apel prema nadležnim kantonalnim i entitetskim ministarstvima te lokalnim vlastima, da “iznađu mogućnost saniranja šteta na pčelinjacima nastalih prirodnim uthecajem”. Više o cijelom problemu doznat će u utorak na konferenciji za javnost.

Pčelari još tvrde da će se, zanemari li se ovaj problem, posljedice osjetiti i u svim granama poljoprivrede, posebno u voćarstvu.

Podsjećamo, poljoprivrednici su u januaru upozorili da će minusi koji su bili zahvatili BiHdevastirati pčele, voće i povrće, te ljekovito bilje.

“U prošloj godini pčele nisu zazimljene kvalitetno, nisu imale dovoljno hrane i na većim područjima u BiH taj problem je već tada bio evidentan, a sad imamo ove hladnoće. Već imamo pozive iz Kraljeve Sutjeske, Kaknja, Bugojna, Travnika i Novoga Travnika, gdje je hladnoća oštetila pčelinjake i pčelinje zajednice. Ima mnogo prijavljenih pomora pčela”, poručio je tada predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg.radiosarajevo,ba