Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavještava vjernike da po takvimu Rijaseta Islamske zajednice, u četvrtak, 30. džumade-l-uhra 1440. godine, odnosno 7. marta, s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili kod nas poznata kao Noć želja i nadanja.

Lejletul-r-regaib (Noć želja i nadanja) se obilježava prvog četvrtka u redžebu, sedmom mjesecu islamskog kalendara. Tu noć muslimani provode u molitvi Allahu da im ispuni želje i nade. Navodno, te je noći začet Miljenik Alahov Muhammed a.s.. Noć se počela obilježavati nakon Muhammedove smrti i obilježava se do danas, iako za Muhammedova života muslimani nisu dobili nikakve upute u vezi s tim danom.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vijesnici nadolazećim danima ramazana.