Image default
Arhiva

U Centru ‘Safet Zajko’ gradi se alpinistički trening park

U Centru “Safet Zajko” prije nekoliko dana počela je izgradnja alpinističkog trening parka, a  izvode se radovi i na izgradnji dva teniska igrališta i pet za stoni tenis.

Sadržaj alpinističkog trening parka činit će dvije vještačke stijene za penjanje sa tri pravca za penjanje, namijenjena za tri težine, u zavisnosti od fizičke spremnosti penjača. Stijene će se koristiti za obučavanje i koordinacione pripreme stuktura civilne zaštite, gorskih službi spasavanja kao i alpinističkih i drugih sportskih klubova koji pokažu interes.

U narednom periodu izvršit će se i nabavka oprema koju je potrebno koristiti prilikom penjanja, a koju čine zaštitni alpinistički pojas, zaštitna kaciga, dinamičko uže za osiguranje i stremeni, a cjelokupan prostor oko tornjeva će biti ograđen metalnom ogradom.

Vrlo brzo očekuje se početak izgradnje vještačkih jezera i cvjetne (botaničke) bašte na površini od oko 5.500 metara kvadratnih u kojoj je predviđena izgradnja različitih sadržaja za odmor i relaksaciju.

Radi se o vodenom elementu s mini vodopadom, potočićem i dva veća jezera okružena stazama za šetnju, klupama i šadrvanima. Planirana je i sadnja različitih vrsta drveća i ukrasnog grmlja, kao i trajnica, koje će svojim cvjetnim ukrasima obogatiti i uljepšati ovaj prostor tokom cijelog vegetacijskog perioda. Cvjetni vrt će biti prostor kakav grad Sarajevo do sada nije imao.

 

akta.ba

Related posts

Bolest “plavog jezika” i u Krajini: 100 životinja oboljelo od “plavog jezika” u Sanskom Mostu

Ko o čemu, Bosanac o vremenu

Kako ubrzati metabolizam i biti zdraviji

Leave a Comment