U Britaniji će se graditi prvi stadion od drveta na svijetu

Londonska kompanija koju je osnovala preminula britansko-iračka arhitektica Zaha Hadid pobijedila je na međunarodnom takmičenju za dizajn stadiona u konkurenciji 50 drugih firmi.

Stadion će biti “najzeleniji” na svijetu jer će biti izgrađen isključivo od drveta i snabdijevat će se obnovljivom energijom.

“Naš novi stadion imat će najniži sadržaj ugljika od bilo kojeg stadiona u svijetu. To će stvarno biti najzeleniji fudbalski stadion”, kazao je predsjednik kluba Dale Vince.

Stadion će imati valoviti oblik, a vodit će se računa o položaju svakog posjetioca kako bi on imao nesputan pogled sa tribina na teren.

ZHA je poznata po gradnji Aquatics Centra za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine i areni za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru 2022. Također su dizajnirali stadion za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, ali im je na kontroverzan način ovaj posao uzet iz ruku u korist drvene verzije japanskog arhitekte Kenga Kume.

Kompaniju ZHA nakon smrti osnivačice Hadid vodi njen nekadašnji partner Patrik Schumacher. Studio je nastavio vrijedno raditi, a nedavno su završili zgradu lučke uprave u Antverpenu i otkrili planove za arheološki centar u Saudijskoj Arabiji, kao i trofej nagrade Brit Awards.