Image default
Arhiva

U BiH počinje provjera državljanstava

Nakon bajramskih praznika u Ministarstvu civilnih poslova BiH bit će organiziran sastanak sa predstavnicima udruženja državljana BiH porijeklom iz Sandžaka, kako bi razgovarali o pitanju revizije državljanstava, kazao nam je ministar Adil Osmanović.

Prema njegovim riječma, do sada nije bilo prilike za ovakav susret. Međutim, cilj Ministarstva, ali i njega kao resornog ministra, jeste da svim osobama koje su na legalan način došle do državaljnstva BiH i koje ga žele zadržati, to bude i omogućeno.

Rok za prijavu

– Popis stanovništva je pokazao da je BiH ostala bez oko 800.000 državljana i ni na koji način ne želimo da se taj broj smanjuje zbog administrativnih procedura. Zbog toga ćemo se sastati sa predstavnicima udruženja i vidjeti kako zajedničkim naporima možemo riješiti ovaj problem u narednom periodu – istakao je Osmanović.

Rok za prijavu na reviziju, odnosno predaju potrebne dokumentacije za dokazivanje načina stjecanja državljanstva istječe 5. oktobra.

Međutim, kaže ministar civilnih poslova, državljanstvo nikome neće biti oduzeto po automatizmu, nego će se nastojati provesti revizija svih naturaliziranih državljana.

Osmanović dodaje da su svi oni koji su se našli na „udaru“ revizije imali dovoljno vremena da se prijave. Tim prije, što su u proteklih godinu objavljena tri poziva za dostavu dokumentacije. Međutim, napomenuo je kako je svjestan činjenice da veliki broj onih koji su državljanstvo BiH dobili na zakonit način nisu osjetili potrebu da se prijavljuju na reviziju, ali i da ima i onih kojima cijela ta procedura predstavlja prevelik trošak.

Socijalne pogodnosti

– U narednom periodu intenzivirat ćemo naše aktivnosti na pronalaženju svih naturaliziranih državljana BiH, kojih ima oko 19.000. Problem je što za mnoge od onih koji nisu predali dokumente nemamo podatke gdje trenutno žive. Veliki broj njih je svoje podatke posljednji put dostavio kad su preuzimali dokumente o dobijanju državljanstva. Primjera radi, određen broj državljana Makedonije je, za vrijeme rata u BiH, zahtjeve za državljanstvo podnosio u našim diplomatskim predstavništvima u Njemačkoj, jer su, dobivši status državljana naše zemlje imali veće socijalne pogodnosti koje je davala ta država – pojašnjava ministar Osmanović.

Proces revizije državljanstava pokrenut je kako bi se provjerilo da li su svi oni koji su dobili bh. pasoš, u periodu od 1992. godine do danas, to učinili na zakonit način. Na ovaj način se pokušavaju otkriti eventualne zloupotrebe prilikom dodjele državljanstva BiH.

Related posts

Ne diraj mi u rođenog brata!

Stanje na putevima

Kako da prestaneš kasniti na posao ?

Leave a Comment