U amanet sinu: Pitaš kako sam uvijek nasmijan, evo reći ću ti

Kad me vec pitas kako sam uvijek nasmijan, evo reci cu ti. Jednog dana sine i ti ces, ako Bog da biti babo svojoj djeci.

By:H. A.

Kao babo nosit ces na plecima mnogo toga, “kuca” ce biti na tebi! Majka ko majka, ona i jeste kao sve ali, babo je sigurnost a to shvatit ces, nosi puno toga u sebi. Pored toga, djecu valja odhraniti i iskolovati a to nikad nije bilo lako.

Na tom putu ce biti svega, razocarenja i problema ali zapamti…sta god, kako god…DJECA NIKAD NISU KRIVA. DJECA NISU NIKAD NISTA KRIVA.

Zato, nek ti djeca uvijek budu na prvom mjestu. UVIJEK! Ali djecu sine nije dovoljno samo nahraniti, djeca nisu samo sretna kad su sita.

Znaj… vodom se zaljeva cvijece da raste a djeca se zaljevaju srecom.
Kad te skolaju problemi a bice ih, kad te spopadnu brige…upamti jedno:
Kako izuvas obucu ispred vrata kad ulazis u kucu, tako isto i brigu iz sebe ostavi ispred vrata. Brigu ne unosi u kucu, nemoj da je djeca vide. NIKAD! Ne daj da te ona preplavi i da s njom uneses nemir u kucu. Pusti djecu nek rastu i da budu samo djeca i nista vise. A ti kad krenes iz kuce, nazuj cipele i uzmi opet onu svoju brigu i nosi je sa sobom. Deveraj s njom kako znas i umijes jer i brige su babin posao. Samo upamti, nikad je ne unosi u kucu.

Kad god izujes obucu ispred vrata i nju iz sebe ispred vrata ostavi a djeci…djeci s osmijehom udji. I ako ti nekad zafali lijepa rijec, ti spusti uz osmijeh ruku na djeciju glavu pa ga pomiluj. Oceva ruka je za djecu sav njihov svemir.
Eto, pitao si mi kako sam uvijek nasmijan, sad znas zasto! Upamti sine, cvijece se zaljeva vodom a djeca osmijehom. Uz babin ona brze i zdravije rastu.

A brigu, brigu izuj ispred vrata…kao cipele. Tako to babe, rade !