Tvoja beba u tvom autu, KOLIKO JE SIGURNA ..

 

Bihamk nas  stalno edukuje o važnosti uporebe auto sjedalica, pojaseva , sigurnom okruženju za našu djecu.

Čak nas pomažu sa iznajmljivanjem auto sjedalica, da nam upotreba istih uđe u naviku.

Automobilske nesreće su glavni uzrok ozbiljnih povreda i smrti djece.

Ispravno korištenje auto-sjedalica može djetetu spasiti život ili spriječiti ozbiljniju povredu.

U mnogim zemljama svijeta postoje zakoni koji nalažu korištenje auto-sjedalica za djecu.

Bez obzira na zakone vodite računa o sigurnosti vaše djece u automobilu i postarajte se da se informišete o zakonu o auto-sjedalicama u bilo kojoj državi u koju ćete možda putovati.

Zakoni mnogih država nalažu da djeca sjede u odgovarajućim auto-sjedalicama sve do navršenih 8 godina života ili dok ne dostignu visinu od 1,28 m.

Sigurnosni pojasevi u automobilima su napravljeni za odrasle i ne mogu zaštititi malenu djecu.

 

Napomene u vezi korištenja auto-sjedalica:

 

Gdje da postavim auto-sjedalicu?

Zadnje sjedište je najsigurnije mjesto u autu za djecu do 12 godina.
Nikada ne puštajte dijete da sjedne na prednje sjedište automobila ili većeg vozila koje je opremljeno vazdušnim jastucima.
Ako je dijete dovoljno staro da može koristiti sigurnosni pojas za odrasle osobe, a u toku vožnje je prinuđeno da sjedi na prednjem sjedištu, pravilno osigurajte dijete tako što ćete staviti sigurnosni pojas preko krila i ramena, a prednje sjedište pomjerite unazad tako da bude odmaknuto od table s instrumentima što je više moguće.

Da li je moje dijete pravilno okrenuto?

Bebe koje su mlađe od 1 godine života, a teže manje od 9,07 kg moraju sjediti u auto-sjedalicama za bebe i biti okrenute unazad prema sjedištu odnosno prema zadnjem dijelu auta.
Djeca starija od 1 godinu života koja teže od 9,07 kg do 18,14 kg mogu sjediti u auto-sjedalicama koje su okrenute naprijed prema vozaču.
Djeca koja teže od 18,14 do 36,29 kg, najčešće starosti od 4 do 8 godina, mogu se voziti u auto-sjedalicama bez naslona (booster-sjedalicama), koje omogućavaju da sigurnosni pojasevi budu pravilno postavljeni preko krila i ramena.
Kod većine djece starije od 8 godina ili visine 1,28 m, sigurnosni pojas se može pravilno postaviti preko krila i ramena.

Savjeti u vezi korištenja auto-sjedalica

Sve auto-sjedalice ne odgovaraju svim vozilima. Kada se pravilno postave, auto-sjedalice se ne trebaju pomjerati više od 2,5 cm s jedne na drugu stranu.
Provjerite ili uradite kontrolu sigurnosni auto-sjedalica u mjestu gdje živite i radite. Moguće je da ovakve kontrole radi i neka lokalna zdravstvena ustanova.
Zatezni pojasevi moraju biti udobno zategnuti, a kopča za zatezanje mora biti zategnuta u nivou pazuha. Zatezni pojasevi se trebaju nalaziti u nivou ili ispod ramena.
Kada koristite auto-sjedalicu za bebe koja je okrenuta unazad, poduprite auto-sjedalicu kako bi ste spriječili da se bebina glava naginje naprijed. Spustite ručku za nošenje auto-sjedalice za bebe.
Za dodatnu potporu, pored bebe možete staviti smotane peškire ili mekane dekice. Nikada potporu nemojte staviti ispod ili iza bebe.
Ispod zateznih traka dijete ne bi trebalo nositi deblji kaput. Ako mu nije dovoljno toplo, pokrijte ga dekicom preko zateznih pojaseva i sjedalice.