Image default
Arhiva

Tuzlanski ljekari izveli operaciju koja na Zapadu košta 200.000 KM

Ljekari UKC-a Tuzla na Klinici za kardiovaskularne bolesti, obavili su prve u historiji, operacije aorte u dubokom hipotermijskom cirkulatornom arestu, u Bosni i Hercegovini. Ovim činom je okrunjen njihov dugogodišnji rad. Direktor ove klinike dr. Elmir Jahić istakao je kako su zahvati koje su učinili ovi ljekari, svrstali UKC Tuzla u jednog od lidera po pitanju tretmana aorte.

Klinički (prividno) mrtav

Mr. Mustafa Tabaković ističe kako je operacija aorte u dubokom hipotermijskom cirkulatornom arestu veoma složen zahvat zbog toga što se tijelo ohladi na 18 stepeni Celzijusa, kako bi  pacijent prividno bio u kliničkoj smrti. Kako je kazao kardiohirurg Tabaković, u konkretnom slučaju radilo se o pacijentu sa povredama glave, vrata, trbuha, grudnog koša, zdjelice i ekstremiteta, a naknadno je dijagnosticirana i traumatska distrukcija aorte u decedentnom dijelu. Također, pacijent je imao i krvarenje u moždanom stablu pa se moralo čekati da se povuče hematom, tj. da se pokažu znaci regresije.

Izuzetno složenu operaciju izveo je i tim ljekara na čelu sa doc.dr. Alenom Karićem, koji je operisao 69- godišnjeg pacijenta sa ranije dijagnosticiranim karcinomom.

Dva litra krvi

U trbuhu pacijenta bilo je oko dva litra krvi, jer dva dana prije operacije krvario, a tuzlanski ljekari su, kako kaže doc. dr. Karić, pristupili ekstezivnom mutilirajućem zahvatu, prvom takve vrste u Bosni i Hercegovini.

“Izveli smo izuzetno izazovan operativni zahvat, koji je podrazumijevao široko otvaranje grudnog koša, presijecanje dijafragme i kompletno ljuštenje svih organa u tom dijelu tijela. Pristup aorti je bio otežan i moralo se pristupiti ekstezivnom mutilirajućem zahvatu. U ovom slučaju prisutne su bile sve moguće otežavajuće okolnosti, operativni tok je tri puta mijenjan, ali danas mogu reći kako je zdravstveno stanje pacijenta dobro i da se oporavlja”, kaže doc.dr Alen Karić, kojem izvođenje posljednje operacije znači profesionalnu i ličnu satisfakciju, krunu za dosadašnji uloženi trud i rad, ali, nada se, ne i krunu njegove i karijere njegovih kolega i saradnika sa UKC-a Tuzla.

Operacije na Zapadu između 160.000 i 200.000 KM

Operacija aorte u dubokom hipotermijskom cirkulatornom arestu, preme riječima direktora Kardiovaskularne klinike u Tuzli doc. dr. Elmira Jahića, u inostranstvu se naplaćuje između 80.000 i 100.000 eura. Na UKC Tuzla izvođenje ovakve složene operacije je besplatno, a najveća satisfakcija za uloženi trud ljekara, kako kaže mr. Mustafa Tabaković, je kada pacijent iz kreveta pogleda ljekara “oči u oči”.

 

Related posts

Sve se nema, a posjedujemo preko 2 miliona aktivni bankomat kartica

Biometerološka prognoza

Dragi moji malinari, čuvajte se ovog belaja zvanog VOLLEY INSEKTICID.

Leave a Comment