Image default
Arhiva

Turski stručnjaci pomažu restauraciju pisane arhivske građe u BiH

U okviru projekta “Obnova kulturne baštine na Balkanu” koji provodi Turski kulturni institut “Yunus Emre” pod pokroviteljstvom Centralne Banke i Ministarstva za razvoj Republike Turske, u Bosni i Hercegovini će biti formirane tri zasebne radionice za restauraciju pisane građe.

– Radionice će biti postavljene u Arhivu Bosne i Hercegovine, Historijskom arhivu i Arhivu Hercegovačko-neretvanskog kantona, a nijihov osnovni zadatak je popravka oštećenih rukopisnih i historijskih dokumenata, koji su sačuvani iz perioda osmanske vladavine – navodi se u saopćenju Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu.

yunus_emre

Grupa stručnjaka za pisanu građu iz Turske će u okviru projekta u četvrtak i petak posjetiti Mostar i Sarajevo gdje će prisustvovati radionicama te razgovarati sa bh. predstavnicima o restauraciji pisane građe u BiH.

Institut je od 2012. godine, otkad vodi projekat koji obuhvata digitaliziranje pisane građe iz osmanskog perioda, čime štiti ovu građu i omogućava njeno lakše korištenje u svijetu nauke, digitalizovao ukupno 10.000 rukopisnih i 5.000 štampanih djela koja se nalaze u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Kosovu.

– Radovi u Bosni i Hercegovini su obavljeni u velikom broju institucija, biblioteka, arhiva i tekija, a kao rezultat digitalizovano je 1.756 rukopisnih i 3.367 štampanih djela. Za vrijeme ovih radova ustanovljeno je da je značajan dio rukopisa vremenom oštećen i da ima potrebu za naučnom restauracijom – navodi se u saopćenju Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu.

Institut “Yunus Emre” će u Arhivu Bosne i Hercegovine, Historijskom Arhivu Sarajeva i Hercegovačko-neretvanskom arhivu postaviti radionice za restauraciju rukopisa, u kojima je sadržan sav potrebni materijal i oprema.

Postavljanje ovih radionica vodit će penzionisani direktor Biblioteke rukopisa Suleymaniye dr. Nevzat Kaya, a u okviru radionica neće biti samo obrađivana građa iz ovih arhiva već i djela koja se nalaze kod drugih osoba i institucija.

Također, u skorijoj budućnosti planirano je organizovanje programa obuke za stručnjake koji će raditi u ovim radionicama.

(Faktor.ba

Related posts

“Must have”(Morate imati) titula za osam brandova AS GROUP

Biometerološka prognoza

700.000 maraka za podršku marginaliziranim grupama žena

Leave a Comment