Image default
Arhiva

Turska ukinula zimsko računanje vremena

Službene novine Turske u današnjem broju objavile su usvojenu zakonsku izmjenu koja se odnosi na uvođenje stalnog ljetnog računanja vremena koje se primjenjuje radi efikasnijeg iskorištavanja dnevne svjetlosti, ali i energetskih ušteda

Republika Turska od ove godine je uvela stalno ljetno računanje vremena i za razliku od ranijih godina neće primjenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem.

Službene novine Turske u današnjem broju objavile su usvojenu zakonsku izmjenu koja se odnosi na uvođenje stalnog ljetnog računanja vremena koje se primjenjuje radi efikasnijeg iskorištavanja dnevne svjetlosti, ali i energetskih ušteda.

“Ljetno računanje vremena koje je počelo 30. marta 2016. godine ostaje u primjeni, a ukida se odrednica kojom je 30. oktobra u 4 sata planirano vraćanje kazaljku na 3 sata”, navodi se u odluci turske vlade koja je donesena na prijedlog Ministarstva energetike i prirodnih resursa.

Vremenske promjene ili adaptiranja kazaljke na satu godišnjim razdobljima, seže nekoliko stoljeća unazad i razvija se zajedno sa društvenim i političkim okolnostima, ali uporedo i sa kalendarskim sistemima i tehnološkim inovacijama.

Zimsko je računanje vremena zapravo standardno, dok je privremeni prijelaz na ljetno prvi put službeno uveden 1916. godine u Njemačkoj i njezinim saveznicama u Prvom svjetskom ratu. Kao osnovni razlog navedena je ušteda tadašnjeg glavnog energenta uglja. Ubrzo su se sa sličnim argumentima pridružili Velika Britanija, Rusija, SAD i druge države, no dobar ih je dio od pomicanja kazaljki nakon rata odustao.

Nakon Drugog svjetskog rata mnoge zemlje su ponovo uvele i ljetno računanje vremena.

I Rusija je prije pet godina odustala od redovitog pomjeranja kazaljki, ali se ni ona nije vratila na standardno zimsko vrijeme, već je ostala na ljetnom.

Related posts

Znate li da manjak sna slabi imunitet

Kad su malinari složni i vlada ih sluša

I krajnici mogu ‘pokleknuti’ pred navalom bakterija ili virusa

Leave a Comment