Image default
Arhiva

Turska ukinula zimsko računanje vremena

Službene novine Turske u današnjem broju objavile su usvojenu zakonsku izmjenu koja se odnosi na uvođenje stalnog ljetnog računanja vremena koje se primjenjuje radi efikasnijeg iskorištavanja dnevne svjetlosti, ali i energetskih ušteda

Republika Turska od ove godine je uvela stalno ljetno računanje vremena i za razliku od ranijih godina neće primjenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem.

Službene novine Turske u današnjem broju objavile su usvojenu zakonsku izmjenu koja se odnosi na uvođenje stalnog ljetnog računanja vremena koje se primjenjuje radi efikasnijeg iskorištavanja dnevne svjetlosti, ali i energetskih ušteda.

“Ljetno računanje vremena koje je počelo 30. marta 2016. godine ostaje u primjeni, a ukida se odrednica kojom je 30. oktobra u 4 sata planirano vraćanje kazaljku na 3 sata”, navodi se u odluci turske vlade koja je donesena na prijedlog Ministarstva energetike i prirodnih resursa.

Vremenske promjene ili adaptiranja kazaljke na satu godišnjim razdobljima, seže nekoliko stoljeća unazad i razvija se zajedno sa društvenim i političkim okolnostima, ali uporedo i sa kalendarskim sistemima i tehnološkim inovacijama.

Zimsko je računanje vremena zapravo standardno, dok je privremeni prijelaz na ljetno prvi put službeno uveden 1916. godine u Njemačkoj i njezinim saveznicama u Prvom svjetskom ratu. Kao osnovni razlog navedena je ušteda tadašnjeg glavnog energenta uglja. Ubrzo su se sa sličnim argumentima pridružili Velika Britanija, Rusija, SAD i druge države, no dobar ih je dio od pomicanja kazaljki nakon rata odustao.

Nakon Drugog svjetskog rata mnoge zemlje su ponovo uvele i ljetno računanje vremena.

I Rusija je prije pet godina odustala od redovitog pomjeranja kazaljki, ali se ni ona nije vratila na standardno zimsko vrijeme, već je ostala na ljetnom.

Related posts

Kako povezati laptop i TV: Preko HDMI-ja, bežično i VGA

Vremenski bilten

Zaboravljen, a bio je jedan od najboljih ikada napravljenih

Leave a Comment