Image default
Arhiva

Turska školama u FBiH donirala 13 šlepera savremene opreme

Predsjednik Ureda za obrazovanje grada Istanbula Omer Faruk Yelkenci i ministrica obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine Elvira Dilberović, danas su se sastali u Mostaru te dogovorili nastavak i produbljenje suradnje prijateljskih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

„Ovo je dvostruka prilika da danas razgovaramo ne samo o obrazovanju u Federaciji BiH i u Republici Turskoj, nego i prilika da upoznamo novog direktora Ureda za obrazovanje iz Istanbula“, kazala je ministrica Dilberović za Anadolu Agency.

Odmah po dolasku u BiH kako je kazala, gost iz Turske je posjetio ambasadu Republike Turske u BiH, kulturni centar Yunus Emre, a već danas je u Mostaru što je najbolji pokazatelj njegovog interesa za nastavak saradnje i onoga što je započelo s potpisivanjem ugovora federalnog ministarstva obrazovanja s ministrom obrazovanja Republike Turske Nabiem Avciem.

„Neke od tih aktivnosti su već završene, neke su u tojeku, a 13. 10. očekujemo 13 šlepera koji su dobra volja i donacija svih ovih koji ne dolaze samo iz sektora obrazovanja nego i iz privrede Republike Turske. Oni su zajedničkim snagama kupili nove smart table, laptope i opremu za našu djecu i za naše škole. Naravno te aktivnosti će još trajati sa novim direktorom obrazovanja“, kazala je Dilberović.

Također se razgovaralo o novim vidovima suradnje, o mobilnosti studenata i profesora i eventualnim pokretanjima nekih novih škola.

„Bosna i Hercegovina je naša bratska država. Iako ima protokol potpisan prošle godine, koji pratimo nastojimo ga razviti još više. Radimo na tome da se naša saradnja povećava svake godine. Sarađujemo sa institutom Yunus Emre u Sarajevu i njihov program učenja turskog jezika u osnovnim i srednjim školama podržavamo“, kazao je predsjednik Ureda za obrazovanje grada Istanbula Omer Faruk Yelkenci za Anadolu Agency (AA).

Cilj je, kako je objasnio, program razviti u cijeloj BiH. Učenjem jezika i kulture, kako je naglasio, prijateljstvo naroda iz bratskih zemalja će se povećati, jer će se oni bolje upoznati međusobno.

„Od ove školske godine mi smo krenuli s aktivnostima učenja bosanskog jezika u turskim školama i ima dosta stvari koje ćemo mi učiti od bosanskog naroda“, rekao je.

Stoga je cilj, kako je dogovoreno u Mostaru, kroz daljnju saradnju bratskih zemalja, između ostaloga povezati škole i djecu međusobno, na način da djeca iz BiH odlaze u Tursku i budu gosti roditelja svojih vršnjaka, ali i njihovi domaćini u BiH.

Related posts

47. EKONOMSKI FORUM U DAVOSU

Zašto svi prekrivaju kamere na svojim laptopima?

MMA: Bosanac Irman Smajić prvak svijeta.

Leave a Comment