Image default
Arhiva

Turska organizacija IHH dostavila pomoć muslimanima iz Mijanmara

Turska humanitarna organizacija IHH je u ponedjeljak dostavila humanitarnu pomoć muslimanima iz Arakana, koji su zbog sukoba morali napustiti domove i izbjeći u Bangladeš, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju IHH-a se navodi da je na hiljade muslimana iz pokrajine Arakan u Mijanmaru zbog sukoba moralo izbjeći u Bangladeš.

Dodaje se da je u pokrajinama Buthidaung, Maungdaw i Rathedaung zapaljeno preko 700 kuća koje pripadaju Rohingya muslimanima, džamija, medresa, škola i trgovina.

Podjelite ovaj post sa prijateljima…

 

U saopćenju se još navodi da su muslimani iz blizu 35 sela pobjegli u planinska područja u potrazi za sigurnijim mjestom.

IHH navodi da su dostavili humanitarnu pomoć u hrani i novcu za blizu 1.000 porodica koje su izbjegle iz Mijanmara u Bangladeš.

Glasnogovornica Evropskog vijeća Rohingya Anita Schug izjavila je danas u Ženevi da je na području Arakana u posljednja tri dana u napadima vojske Mijanmara ubijeno između dvije i tri hiljade muslimana.

Ujedinjenim narodima (UN) je upućen poziv kako bi se što prije zaustavili masakri nad muslimanima u Arakanu koje su pokrenule oružane snage pri vladi Mijanmara i budistički monasi.

UN je u februaru objavio izvještaj u kojem navodi da su pronašli bebe i malu djecu zaklane noževima tokom “operacija čišćenja”. Vlada Mijanmara je tada poručila da su navodi u izvještaju “preuveličani”.

U Mijanmaru većinu stanovništva čine budisti (56 miliona stanovnika), dok muslimani čine oko pet posto stanovništva (oko 2.5 miliona).

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Prema ustavnom uređenju, državne vlasti priznaju samo građane koji se uklapaju u definiciju “domaći”, dok se, s druge strane, ignorišu pripadnici ostalih jezičkih, etničkih i vjerskih manjinskih grupa.

Prema nezvaničnim podacima, diktatorski režim u Mijanmaru do sada je ubio preko 30.000 muslimana, dok većina njih već dugo godina živi u teškim životnim uslovima.

Akos.ba

Related posts

Najgore lozinke, nalazi li se i vaša među njima?

Radarska kontrola

Kako ukloniti proširene vene

Leave a Comment