Turizam u BiH

Water flows over the American Falls as ice forms in this view from the Canadian side in Niagara Falls, Ont., Tuesday, Jan. 2, 2018. Almost every year frigid temperatures transform the falls into an icy winter wonderland when the mist is blown back, freezing on the landscape. (Aaron Lynett/The Canadian Press via AP)

Seoski turizam u Bosni i Hercegovini prilika je da brojni turisti upoznaju prirodne ljepote naše zemlje, bogatu tradiciju i uživaju u domaćoj, zdravoj hrani.

Jasmina Kurtagić: Značaj projekta prepoznali su i u Kulen Vakufu


Također, to je jedan od načina ekonomskog jačanja stanovnika ruralnih lokalnih zajednica. Shvatili su to i učesnici projekta „Zajedno učinimo život boljim u BiH“, koji je realiziran od 1. septembra 2017. do 28. februara 2018. godine u općinama Bihać, Lukavac i Čapljina.

Opšti cilj ovog projekta, koji je podržan od Vlade Švicarske, a implementiran od  Unije za održivi povratak i integracije u BiH, je smanjenje osnovnih uzroka migracija kroz ekonomsko jačanje stanovnika ruralnih lokalnih zajednica i poboljšanje uslova života kroz samozapošljavanje u ruralnom turizmu.

Značaj ovog projekta prepoznali su i u Kulen Vakufu.

Predsjednica Udruženja žena u Kulen Vakufu Jasmina Kurtagić je u razgovoru za Fenu kazala da je Kulen Vakuf najzapadnija tačka BiH, nalazi se u općini Bihać i u centru je Nacionalnog parka „Una“.

Napominje da se povratnička populacija u Kulen Vakufu, koja je u toku rata bila raseljena, vratila u devastirane objekte i obnovila ih, ali i da se puno stanovnika nije vratilo, te da ih je malo ostalo u tom mjestu. Kaže da se, kao i u čitavoj BiH, pojavio trend raseljavanja mladih ljudi.

– Pošto nam se dešava turizam, a mi želimo da živimo od turizma jer smo u nacionalnom parku, imamo šta pokazati, imamo šta ponuditi, kroz ovaj projekt smo se organizirali u jedno udruženje. To je udruženje svih pružatelja turističkih usluga. Imamo prenoćište, restorane, rafting, farme…Veliki je trend u Evropi da ljudi dolaze na te farme, rade i tako provode svoj godišnji odmor – navodi Kurtagić.

Ističe kako žele da naprave jednu pozitivnu priču, da žitelji Kulen Vakufa, prvenstveno omladina, živi od turizma i da pokušaju da sačuvaju Kulen Vakuf od propadanja.

– Pored Kulen Vakufa u ovo udruženje su uključeni i mjesna zajednica Martin Brod i mjesna zajednica Orašac. To je jedna dolina koju zovemo Ljutočka dolina, gdje želimo da ostanemo i da živimo od turizma, od Une – poručuje Kurtagić.

Ističe da je njihova tradicija lijepa i bogata, te da imaju tradicionalnu kuhinju, poznatu u BiH koja se sviđa turistima, a ne manjka im ni ljubaznosti prema gostima.

– Domaćinski se ponašamo, primamo svakoga kao dragog gosta – naglašava Kurtagić.

Kaže da u Udruženju žena Kulen Vakuf njeguju tradiciju tkanja bosanskih ćilima i takvu jednu radionicu prezentiraju strancima, gdje oni mogu doći, učiti tkati i naučiti taj proces do dobivanja tradicionalnog bosanskog ćilima.

Kurtagić navodi da je oko 26 porodica uključeno u projekt „Zajedno učinimo život boljim u BiH“, te da su to uglavnom povratnici.

– Ima mnogo mladih osoba, kao i žena srednje životne dobi koje nisu ni za penziju, niti mogu dobiti posao, a ima i par penzionera koji još mogu raditi. Nadamo se svi da ćemo stvoriti jednu turističku priču koju ćemo moći plasirati – zaključila je Kurtagić.