Image default
Arhiva

Turisti u Sarajevu došli da vide De Nira

Veliki broj turista koji se mogu primijetiti na Baščaršiji i drugim dijelovima glavnog grada BiH dolazi iz Evrope, a putovanje Sarajevom dio je putovanja Balkanom. Ovom gradu privuku ih najviše njegova historija i multikulturalnost, a dodatnu čar predstavlja i blizina velikih zvijezda koje u grad dovede SFF.

Turisti iz Splita spomen SFF-a iskoristili su da upitaju da li je tačno da dolazi Robert de Niro. Sarajevo inače poznaju prilično dobro, a odlučili su doći kako bi izbjegli velike splitske vrućine, te posjetiti i Jahorinu.

Za SFF su čuli i u Italiji, a u Sarajevu im se dopada sve osim hladnoće koju su iskusili danas.

Jasmin Hasanović, uposlenik Turist info biroa, kaže da primijeti više posjetilaca u periodu SFF-a.

“Trenutno je sezona pa je veći broj posjetilaca, ali se osjeti veća frekvencija turista tokom SFF-a”, kaže on i dodaje da svi većinom znaju za Festival.

Iz ugostiteljskih objekata su nam takođe potvrdili da dobiju veći priliv turista u ovim danima.

Treba istaći da je popunjenost smještajnih kapaciteta u Sarajevu za vrijeme SFF-a 78 posto, a slobodan krevet i sobu sve je teže pronaći, što ponekad stvara problem i organizatorima Festivala koji nekada imaju problem da smjeste sve goste, usljed popunjenosti hotela.

“Primijetim već sad pred festival da ih više dolazi“, kaže Edin, konobar u Cheers Pubu.

Na ulicama smo primijetili i turiste koji su prevalili veće razdaljine kako bi se našli u Sarajevu. Među njima bio je i par iz Argentine.

“Ovo je prelijep grad, ima toliko kulturnih različitosti koje nismo primijetili u drugim mjestima koje smo posjetili”, kažu oni.

Sa njima se slaže i turista iz Japana, koji je osim toga pohvalio i arhitekturu i gostoprimstvo ljudi.

Grupa Poljaka rekla je da su došli zbog historije grada, te da osjećaju da je u ovom gradu historija živuća stvar.

“Ovo je divan grad, toliko historije u svemu”, s divljenjem pričaju ovi turisti, koji će nakon Sarajeva nastaviti svoj put Balkanom.

Related posts

Osnovna upustva za uzgoj pilića (VIDEO)

Ovo su naveće pogreške koje većina žena radi!

Razmaženo dijete je nesigurno dijete

Leave a Comment