Image default
BiHEkonomijaMagazaMoja kuhinjaPosaoSam svoj majstor

Tržište peleta: Paleta poskupila preko 200 KM

Poređenja radi prije dvije godine cijena tone peleta se kretala oko 280 KM po toni.

Proizvođači i trgovci upozoravaju da je vrlo izgledna mogućnost da bude apsolutna nestašica peleta na bosanskohercegovačkom tržištu.

Husein Bušatlić iz kompanije Rosewood koja je jedan od najvećih proizvođača peleta u Bosni i Hercegovini kaže da je prvi razlog za rast cijene peleta povećanje cijene električne energije. Cijena električne energije je rasla 20 posto, ali je zbog prvobitnog rasta od 300 posto prije objave odluke o ograničenju cijene ova kompanija za šest dana platila 46.000 KM na računu za struju.

“Druga stavka kojaje poskupjela je sirovina. Mi smo od prošle godine imali tri povećanja. Jednostavno ne pitaju, samo pošalju i kažu poskupjela je sirovina za 10, 20, 30 posto. Jednostavno ste primorani ili ugasiti proizvodnju ili podići krajnju cijenu,” pojasnio je Bušatlić.

Bitno je istaći da su proizvođači sirovina preduzeća u javnom vlasništvu tj. šumska privredna društva kojima upravljaju kantoni.

“Državne šume ne poštuju ugovore koji se potpisuju sa njima za isporuku sirovine. Vi nikad niste sigurni, potpišete ugovor oni vam na kraju godine ispoštuju 50 posto,” pojašnjava Buštalić da je nemoguće se oslanjati se na firme u javnom vlasništvu.

Jedan od razloga je rast cijena nafte i plina jer je cijena plastika koje se koriste u proizvodnji peleta porasla za 300 posto. Na cijenu peleta u Bosni i Hercegovini direktnu posljedicu je ostavio i rat u Ukrajini.

“Ukrajina je bila veliki izvoznik repromaterijala, govorimo o legiranim čelicima. Ti legirani čelici se koriste za proizvodnju alata u proizvodnji peleta, matice, roleri, ležajevi. Jedna matrica kod nas u proizvodnji košta 6.100 eura. Jedna matrica koju možete koristiti otprilike mjesec dana,” kazao je Buštalić.

Pandemija Covid-19 je uništila male peletare koje nisu imale svoju sirovinu nego je kupovale sa strane. Buštalić kaže kako je par peletara zaustavilo svoj rad. Izostala je podrška vlasti za ove male peletare.

“Stao je izvoz, oni nisu mogli plasirati na tržište Bosne i Hercegovine te određene proizvode i nisu mogli trpiti,” ukazao je Buštalić na dugoročne posljedice neodgovarajuće podrške vlasti u vrijeme pandemije.

On upozorava da je već sad opći haos na tržištu i da postoji opasnost od nestašice peleta. Kaže kako kupci iz Velike Britanije i Evropske unije ne pitaju za cijenu kada traže da kupe pelet i brikete.

Kaže kako je konstantan problem nekontrolisan izvoz trupaca iz Bosne i Hercegovine. Podsjećamo da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u martu odbilo usvojiti odluku o privremenoj zabrani izvoza trupaca

“Mi muku mučimo s tim i znate, osnuje se firma sa dva zaposlena, direktor i sekretarica. Mi trenutno imamo 155 zaposlenih i nemamo dovoljnu količinu trupaca. To je problem koji traje 20 i više godina, od poslije rata. Mi izvozimo sirovinu, a uvozimo gotov materijal,” izrazio je žaljenje Buštalić.

Muhamed Helać, menadžer kompanije Drvosječa koja se bavi prodajom peleta, kaže da je od prošle godine evidentiran veliki porast cijene i da je realna cijena dostigla 560 KM po toni, ali da se trenutno prodaje po 480 KM po toni.

Kao razloge navodi nedostatak sirovine i porast cijene goriva. Probleme je izazvao i rat u Ukrajini. U Hrvatsku i Srbiju se izvoze gotovo neograničene količine peleta.

Related posts

20 godina kako je valuta euro puštena u promet

Zanimljive priče iz Bosne: Irfan Mirza, Indijac, bosanski zet, zlatni čovjek Microsofta

Evo šta se stvarno dešava u vašem organizmu kad jedete LJUTO!

Leave a Comment