Image default
Arhiva

Tržište Hercegovine vapi za kuharima, konobarima i slastičarima

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) organiziralo je u ponedjeljak u Mostaru okrugli sto na temu “Perspektive obrazovanja i tržišta rada u sektoru turizma u HNK”.

Po riječima kantonalnog ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašida Hadžovića, riječ je o projektu koji radi na povezivanju Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Italije, a njegov značaj je u tome što će sve te učesnice imati iste nastavne planove i programe u turističko-ugostiteljskim školama te na taj način omogućiti razmjenu učenika i nastavnika.

“Veoma je bitno što smo uspjeli kroz ovaj sektor, koji je posebno važan za HNK, da povežemo privredu i obrazovanje i nadam se da ćemo i u budućnosti razrađivati nastavne planove i programe koji će doprinijeti poboljšanju povezivanja privrede i obrazovanja”, kazao je Hadžović.

Istakao je kako se nada da će novi nastavni planovi i programi biti u primjeni već naredne školske godine te da bi do prve razmjene učenika moglo doći sljedećeg ljeta.

Također, proizvod ovog projekta bit će i web platforma preko koje će učenici moći da nađu mjesto gdje žele da obave praktičan rad u trajanju do tri mjeseca.

Novi nastavni plan i program, naglasio je ministar, nudi kvalitetniji pristup ovoj problematici, s ciljem što boljeg uvezivanja obrazovanja i privrede.

Predsjednik Turističkog klastera Hercegovina Stjepan Primorac ocijenio je kako je navedeni projekat od vitalnog interesa za turističku djelatnost jer tržište Hercegovine vapi za kvalitetnim kuharima, konobarima i slastičarima.

Po meni je to prestižno zanimanje, kvalitetan kuhar je vrhunski plaćen i posao pronalazi bez problema, kazao je Primorac.

Dodao je kako je riječ o deficitarnom kadru, hronično nedostajućem, kojeg uvozimo iz susjednih zemalja.

Proizvodnja tog kadra je nužnost i to je ono što tržište traži, poručio je Primorac, naglašavajući kako kompletnu turističku ponudu treba podići na viši nivo, a obrazovni sistem prilagoditi potrebama tržišta rada.

Okrugli sto je održan u sklopu sprovedbe IPA projekta „Improving Skills and Knowledge Through the Integration of VET Systems for Blue Growth and Tourism Development – Blue SKILLS“, u kojem kao partner sudjeluje Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNK.

Opći je cilj “Blue SKILLS” projekta jačanje integracije obrazovnih sistema i strukovnog osposobljavanja u jadranskom području, s posebnom usmjerenošću ka strateškim sektorima nautičkih i pomorskih tehnologija i turizma, koji predstavljaju dva od četiri stupa EUSAIR strategije. To se posebno odnosi na priznavanje metode i alata za priznavanje vještina, na obrazovnom i profesionalnom nivou.

Related posts

Broj mladih koji posjećuju kladionice je zabrinjavajući

SAVJETNICI

Zrak koji liječi: Upotreba mikroklime iz košnice

SAVJETNICI

The Definitive Guide To Marketing Your Business On Instagram

SAVJETNICI

Leave a Comment