Image default
Arhiva

Trump prodao Jerusalem židovima, iako je to sveti grad muslimana i kršćana

Jeruzalem ima veliki politički i vjerski značaj, u srcu je izraelsko-palestinskog sukoba.

U Svetom gradu su i najstarija svetišta kršćana, muslimana i Židova. Palestinci pozivaju na dan gnjeva, Europa je zabrinuta, a Turska poručuje kako će to za nju biti prelazak crvene linije.

Papa poziva da se poštuje status quo te poručuje kako se dijalog može postići samo poštovanjem prava svih ljudi na tom području.

Erdogan o Jerusalemu razgovarao s liderima Azerbejdžana, Kazahstana i Libana

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u vezi s posljednjim dešavanjim oko Jerusalema, obavio telefonske razgovore s liderima Azerbejdžana, Libanona i Kazahstana, javlja Anadolu Agency (AA). Recep Tayyip Erdogan
Kako novinar AA saznaje iz izvora bliskih Uredu predsjednika Turske, Erdogan je telefonom razgovarao s liderima više zemalja, a tema je bila odluka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela.
Erdogan je jutros razgovrao s predsjednikom Kazahstana Nursaulanom Nazarbajevim, predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, te liderom Libanona Michelom Aunom.

Turski predsjednik je tokom razgovora istakao kako će se ovaj pokušaj SAD-a da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela, negativno reflektirai na proces pomirenja na Bliskom istoku. Erdogan je poručio kako se mora zaštiti status Jerusalema, koji predstavlja sveti grad za muslimane.

Naglašeno je također kako je Erdogan tokom razogovora istakako da mir i stabilnost leže u nastanku nezavisne i suverene palestinske države, prema granicama iz 1967. godine, s glavnim gradom Istočnim Jerusalemom.

Kao predsjedatelj Organizacije islamske saradnje (OIC) turski predsjednik Erdogan je za 13. decembar sazvao i vanredni samit lidera te organizacije u Istanbulu na kojem će biti razgovarano o zajedničkom stavu islamskog svijeta spram Trumpovog poteza.

Predstavnici Velike Britanije, Francuske, Švedske, Italije i Njemačke u Ujedinjenim nacijama (UN) nakon hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a poručili su da je Jerusalem zajednička prijestolnica Izraela i Palestine, odbacujući odluku Washingtona.

Washington i dalje ima kredibilitet kao posrednik i sa Izraelom i Palestincima, rekla je ranije američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Prema njenim riječima, UN su prije nanijele štetu nego što su unaprijedile mogućnosti za mir na Bliskom istoku.

– SAD imaju kredibilitet sa obje strane. Izrael nikada neće niti treba da ga UN natjeraju na neki sporazum, ni neke druge grupe zemalja koje su pokazale nepoštovanje što se tiče izraelske bezbjednosti – rekla je ona na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Arda (30) se putem društvenih mreža osvrnuo na odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela, te ambasadu ove zemlje premjesti iz Tel Aviva u Jerusalem.

-Jerusalem će uvijek biti glavni grad mira i čovječanstva. Prestanite okretati oružje prema nevinim ljudima – poručio je Arda Turan.

Related posts

Radarske kontrole

SAVJETNICI

Šejtan na kanafi

SAVJETNICI

Svakodnevno izgovaraš riječ BISMILLAH. Znaš li njeno značenje?!

SAVJETNICI

Leave a Comment