Trebaju li Muslimani slaviti “Silvestrovo”, “Novu Godinu”, “djeda mraza” i slične kršćanske praznike?

Rekao je Uzvišeni Allah: “NEĆE S VAMA BITI ZADOVOLJNI NI ŽIDOVI NITI KRŠĆANI SVE DOK VJERU NJIHOVU NE PRIHVATITE! RECI: “DOISTA JE ALLAHOV PUT, PRAVI PUT!” (Kur’an, El-Bekare, 120.)

Autor: Sanin Musa, prof.

Lagali su nas da je Nova godina međunarodna. Nije! Nova godina koja nam se prodaje kao međunarodna je, ustvari, SILVESTROVO, po uzoru na kršćanskog sveca SILVESTRA. Prošetajte evropskim metropolama u ovo vrijeme i vidjećete kako nazivaju Novu godinu.

Obmanjivali su nas sa nostalgičnim DJEDA MRAZOM.
Taj sihr za djecu je, u stvari, SVETI NIKOLA, kršćanski svetac iz plejade mnogih koji su se uvukli u naša srca i umove.
Sva scenografija darivanja poklona, paketića, ostavljanja istih u čizmice, čarape, ubacivanja kroz krov, vezana je za sveca NIKOLU. Kršćanskog sveca, naravno.

Kičenje jelke uveo je MARTIN LUTER, kršćanski reformista i osnivač i utemeljitelj trećeg ogranka kršćanstva-PROTESTANTIZMA.
Njegov običaj kićenja jelke prihvatili su, kasnije, i katolici i pravoslavci (a Boga mi i muslimani), premda se u mnogim postavkama kršćanstva sa njim ne slažu.

Nemamo ništa protiv gorenavedenog, da se razumijemo, ali moramo naglasiti da su ovo su kršćanski (hrišćanski) običaji i njihova praksa. Muslimani sa ovim nemaju ništa zajedničko!

Koliko još treba ratova i koliko nas još treba biti pobijeno, o narode moj, o Bošnjaci, da bismo nešto shvatili i da bismo razumjeli??!

Mi, zaista, više ne možemo i ne smijemo se ponašati u stilu- HOĆEMO DA ŽIVIMO ALA FRANKA, A DA SE KOPAMO, KADA UMREMO, ALA TURKA!

Ne želim kazati da našoj djeci ne trebaju paketići.
Ali darujte im paketiće za muslimansku Novu godinu i za dva Bajrama. To su tri paketića u godini.
Kršćanska deca dobijaju samo za Silvestrovo. Upitajte svoju djecu šta je bolje, ako vi ne možete zaključuiti; 3 ili 1? Naravno, u smislu paketića i poklona.

Na kraju, kazao je Allahov poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, u vjerodostojnom hadisu: “KO OPONAŠA JEDAN NAROD, ON NJEMU I PRIPADA.” Bilježi imam Ahmed.

JA VAM NE ŽELIM NAREĐIVATI ONO ŠTO SAM NE RADIM. NE ŽELIM DRUGO, OSIM POPRAVITI STANJE KOLIKO MOGU, A USPJEH MOJ SAMO OD ALLAHA ZAVISI.NA NJEGA SE OSLANJAM I NJEMU SE OBRAĆAM. I NA ALLAHA NEKA SE OSLONE VJERNICI!